”Otroligt hedrande”. Om det inte hade varit för Swicky Krantz så hade inte Flunsåsparken fått nytt liv. Nu går han i pension och som en del av avtackningen inrättar stadsdelen ett pris i hans namn.

– Det känns otroligt hedrande, känslan går inte att beskriva. Jag visste ingenting innan så det kom som en total överraskning, säger Swicky Krantz som blev avtackad under säsongens sista familjekväll i förra veckan.

Byggde provisorisk scen
Swicky började jobba som föreningskonsulent i Lundby 1981. Året efter upptäckte han Flunsåsparken som invigdes 1958 men som inte hade använts sedan 60-talet. Ungdomar från Lundby gymnasium ville ordna rockkonserter under sommaren. På den tiden fanns det bara bänkar i parken så tillsammans byggde de en provisorisk scen.

– Jag hade jobbat mycket med event innan och insåg vilken fantastisk mötesplats detta skulle kunna bli, säger han.

Han sökte pengar från stadsdelsnämnden och efter det tog utvecklingen av parken fart. 1983 byggdes scengolvet och året efter taket. Först 1989 fick parken vatten och avlopp. Idag är den tillgänglighetsanpassad och lätt att besöka för personer som använder rullator eller rullstol.

Blir ordförande i juryn
Programmet har växlat under årens lopp, här har Korpen haft motionsdagar, förskolebarn har tittat på teater och Hisingens funktionshinderråd ordnat temadagar och rullstolsdans. Traditionen med familjekvällar började redan 1983 med uppträdande och allsång.

– Att det blev just tisdagar beror på att jag såg att det inte fanns några serier eller sportprogram i TV-tablån just den dagen som kunde konkurrera med familjekvällarna, berättar Swicky.

Swicky Krantz-priset är på 10 000 kronor och går till årets segrare i tävlingen Flunsåstalangen. Det delas ut med start nästa år och Swicky Krantz kommer att vara ordförande i juryn.

Ur motiveringen till varför stadsdelen inrättar priset: ”Swicky Krantz kan utan tvekan betecknas som Flunsås­parkens skapare. Tack vare Swickys energi och kreativitet så väcktes parken ur sin törnrosasömn och tack vare Swickys stora engagemang och breda kontaktnät har parkens verksamhet utvecklats till den mötesplats och artistarena den är idag.”