Ribbor, rullstolsdans och barkbåtar. Vad har målade ribbor, rullstolsdans och barkbåtstillverkning gemensamt? Jo, allt går att uppleva under Lundby kulturmånad i september. Klockan 11 på lördag 30 augusti startar kulturmånaden på Backaplan.

Precis som de två föregående åren blir det mängder av kulturarrangemang på platser och torg i stadsdelen, bland annat utställningar, dansuppvisningar, musik och författarträffar. För den som vill fynda ordnas även i år loppmarknader.

Årets övergripande tema är närproducerat. Lundby kulturmånad skapas av lokala krafter som författare, bildkonstnärer, IT-innovatörer, keramiker, kockar och dansare. Tillsammans med fastighetsägare, föreningar, företag och stadsdelsförvaltningen gör de kulturmånaden till en upplevelse där alla är välkomna.

– Att själv få vara med och skapa samlar många engagerade deltagare och besökare, säger Tobias Gröndahl, områdeschef för kultur och fritid, Lundby stadsdelsförvaltning.

Han hoppas också att kulturmånaden är något man ska bära med sig under resten av året och menar att mötesplatserna är viktiga för gemenskapen.

– Kulturmånaden är ett tillfälle då vi kan mötas i det offentliga rummet. Lundby växer så det knakar och vi vill fortsätta utveckla stadsdelen till en spännande plats att växa upp, arbeta, skapa, åldras och leva i, säger han.

Artbox är årets symbol
Artbox är ett internationellt konstprojekt skapat av konstnären Ira Scott Bartell. Han vill uppmuntra barn över hela världen att skapa tillsammans. I Lundby har hundra barn på sju olika förskolor tillsammans skapat en egen artbox.

Alla har målat en egen ribba som har monterats ihop till ett magiskt litet hus. Som avslutning fick barnen planera ett träd och på så sätt ge tillbaka till naturen vad de har använt. Artboxen finns på Lundby bibliotek hela månaden samt på Kvilletorget 20 september.