Heldag med musik, performance och loppis. Under Lundby kulturmånad turas de lokala torgen om med att fyllas med kultur och aktiviteter. I morgon lördag 19 september är det Kvilletorgets tur. Då går det att testa instrument, köpa lokalt hantverk och beskåda en nästan alldeles riktig björn.

Barbara Ekström, kulturstrateg i Lundby, håller som bäst på att styra upp fördelningen av bord till de privatpersoner och föreningar som har anmält intresse av att finnas med på torget under dagen.

Många vill sälja på loppis
– Vi går in med ett program, med scenshow och annat. Sedan har folk egna idéer om vad som ska hända på torget.

En del vill sälja loppisgrejer och hembakat fika, andra vill visa upp sin konst eller sälja hantverk.

– Det är otroligt många som hör av sig och vill få plats, så nu är våra bord slut för länge sedan. Men vi säger till folk att ta med sig ett eget bord och komma ändå.

Avslutas med musikaliskt tåg
Kulturdagen pågår mellan klockan 11 och 15 och bjuder på en rad olika uppträdanden och aktiviteter. Abellis Magiska teater uppträder med gycklare, magi och en nästan alldeles riktig björn, Sonja Bolander spelar marimba och i olika hörn av torget går det att uppleva konstnären Maurits Tistelös verk.

– Han är känd för ganska kluriga kommentarer till det som händer och sker i vår omgivning, säger Barbara Ekström.

Under dagen finns kulturskolan på plats med en rad olika instrument som alla får testa. I slutet av dagen finns sedan chans att vara med i en musikalisk manifestation.

– Tanken är att vi avslutar med ett musikaliskt tåg där alla tar vad de har att spela på och följer Abellis magiska teater runt torget.

Kulturdagen i Kville anordnas i samarbete med Fastighetsägarna centrala Hisingen.