Fokus på funktionsvariation. På lördag 9 juni kan alla med funktionsvariation prova på bowling, zumba, parkour, sport- och flugfiske och mycket mer på en aktivitetsdag som anordnas av Hisingens tre stadsdelar klockan 11–16 på Lundbystrands sporthallar.

– De som kommit föregående år har tyckt att det varit roligt. Aktivitetsdagen brukar bli en himla trevlig dag där alla som är med – personer med funktionsvariation, assistenter, de medverkande föreningarna och vi som håller i arrangemanget – gör saker tillsammans och på lika villkor, säger Emma Lilja som är projektledare för arrangemanget.

Målet med Hisingens aktivitetsdag är att öka välbefinnande och livskvalitet för personer med olika typer av funktionsvariationer. Emma Lilja och hennes kolleger har bjudit in föreningar som är öppna för dem, och det är ett brett utbud av aktiviteter att prova på. Det är fri entré och ingen föranmälan krävs.

Många aktiviteter
– Man kommer att kunna bowla, prova på curling, gå en digital gps-styrd tipspromenad via en app som funkar för alla oavsett funktionsgrad, prova zumba och sittande volleyboll. Och flug- och sportfiske – både att knyta flugor och provkasta med spö, säger Emma Lilja.

Dessutom finns fler föreningar och verksamheter som på olika sätt ökar livskvaliteten för människor med funktionshinder.

– Till exempel den ideella föreningen Passalen, som har utbildade handledare som hjälper folk att komma ut på olika typer av fritidsaktiviteter.

”Ett stort steg”
Aktivitetsdagen anordnas i år för tredje året i rad, och har tidigare hållits på andra platser på Hisingen. Emma Lilja säger att antalet deltagare ökat för varje år, men att det kan vara ett stort steg för av människorna i målgruppen att ens ta sig dit.

– Vi har ju en målgrupp som ofta har svårt att ta sig ut. Många förlitar sig på personal, och om man inte vet hur exempelvis lokalerna ser ut kan det vara ett stort hinder. De som tar sig dit tar ett stort steg mot meningsfulla fritidsaktiviteter – det är beundransvärt, säger hon.

Varmt välkomna
Totalt deltar runt 15 utställare. Emma Lilja säger att det varit lite svårare än vanligt att få föreningar att ställa upp i år, men att det ändå blivit ett bra program i slutänden.

– 15 utställare kan tyckas lite, men det blir ändå mycket aktivitet och en rimlig nivå för vår målgrupp. Jag hoppas många kommer dit och provar – alla är varmt välkomna!