”Härligt att se glädjen vi skänker”. Trots pandemi och oro för smittspridning har 400 barn och unga kunnat delta i sommarens lägerverksamhet inom Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd.
– Sommaren har varit lyckad, det är ett privilegium att få jobba med lägren, säger Sofia Palmquist, enhetschef för Stora Färgens lägergård.
Skulle lägren få fortsätta eller stänga ner? Frågan har varit aktuell under hela pandemin och tack vare hårt arbete har lägerverksamheten kunnat hålla igång året om. Genom att hålla på regler och restriktioner har man lyckats undvika smittspridning nästa helt och hållet. Bästa kvittot har kommit från tacksamma vårdnadshavare.
– Gensvaret har varit mycket positivt, vi vet vad avlastningen betyder för anhöriga, säger Robin Wallster, enhetschef för Klostergårdens lägergård.
För deltagarna innebär vistelsen en paus i vardagen och en trygg miljö där de kan vara sig själva under ledning av rutinerad personal.
– Lägerledarna och övrig personal har gjort en fantastisk insats, tack vare dem har vi lyckats genomföra lägren nästan som vanligt, säger Robin Wallster.
Bästa kvittot att deltagarna vill komma tillbaka
I början av juli besökte vi Stora Färgens lägergård som ligger i närheten av Alingsås.
På plats fanns då sammanlagt ett 30-tal deltagare och ledare som spenderade en vecka tillsammans och bodde i något av de fyra husen på gården – Villa Villekulla, Mattisborgen, Sörgården och Katthult.
När vi kom till gården hade frukosten just avslutats och de olika aktiviteterna börjat dra igång. Tempot var lugnt, några barn åkte på en utrullad vattenrutschbana på slänten nedanför huvudbyggnaden, ett par tonåringar spelade dataspel i samlingssalen. En stor duk var riggad utomhus inför kvällens fotbollsmatch – allt under coronasäkrade former.
— Det bästa kvittot för oss är när deltagarna vill komma tillbaka. Då vet vi att de trivs och verkligen vill vara här, säger Mathias Sjöberg, en av två aktivitetsledare.
Lägerverksamheten riktar sig dels till barn och unga vuxna med funktionsnedsättning dels till barn och unga som behöver byta miljö. För att få plats behövs ett beslut enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade eller SoL, Socialtjänstlagen.
Deltagarna har olika behov
Deltagarna är från sju år och uppåt till sena tonåren och de tillbringar lägerdagarna tillsammans i olika grupper, anpassade efter just deras förutsättningar.
— Behoven ser olika ut, vi försöker individanpassa så mycket som möjligt, säger Mathias Sjöberg.
Annars finns en rutin med frukost vid nio, sedan avgör vädret vad som ska hända. Vid vårt besök sken solen och då är det utflykter och fria aktiviteter som gäller. Sjön som lägergården fått sitt namn efter ligger tio minuters promenad från gården och under varma dagar blir det många dopp.
Kockarna Edda Pillati och Alex Fawas serverar lunch och middag lagad från grunden. Favoriträtten är köttbullar och makaroner.
Köttbullar och makaroner populärast
Klockan tio drar arbetet i restaurangköket igång, på menyn står pannbiff, potatis och lingonsylt plus ett vegetariskt alternativ. Kockarna Edda Pillati och Alex Fawas är rutinerade och serverar lunch och middag lagad från grunden. Populäraste maträtten är köttbullar och makaroner, tätt följt av hamburgare och pizza. Och så Alex Fawas hemmagjorda jordgubbsglass, förstås.
— Det är mycket som ska planeras, vi har en hel del specialkost och allergier att ta hänsyn till, säger Alex Fawas.
Bästa betyget, enligt dem båda är när tallrikarna kommer tillbaka tomma – helt utan rester.
Lugn och säker plats
Ledarna Lisa Veronica Andersson och Fredrik Brosell har jobbat sju respektive fyra år på Stora Färgen, under övriga året cirka två helger i månaden och på sommaren i veckoperioder.
Till vardags är Lisa Veronica musikalartist och skådespelare, Fredrik sysslar med skrivande och musik. På så sätt är de ganska typiska lägerledare, projektanställda med studier eller något annat jobb vid sidan av.
— För mig är det kvalité att få följa barnen en längre period och se deras utveckling, säger Lisa Veronica som under tiden som lägerledare också varit kontaktperson vilket innebär långa och nära relationer.
Men ibland kan hon också känna att hon inte räcker till och det kan vara svårt att släppa tankarna på jobbet. Fredrik Brosell beskriver lägren som en lugn och säker plats där trygga vuxna kan ge deltagarna en fristad och paus från den vanliga tillvaron.
— En förutsättning för att trivas är att du gillar relationer. Det är härligt att se att vi skänker glädje, säger han.
Men det finns förstås utmaningar.
— Visst kan det också vara tålamodsprövande och 15-åringar är inte alltid så lätta att motivera, men vi har rutiner och försöker ha en ganska kravlös tillvaro, säger Lisa Veronica Andersson.