Säsongens samarbete mellan Naturhistoriska Museet, Slottsskogen och Botaniska trädgården kring utställningen Göteborgs gröna hjärta slog väl ut. Så bra att institutionerna nu planerar fler verksamheter ihop. En av idéerna är att erbjuda älgsafari mitt i stan, för turister.

Den gemensamma projektet var en succé, med en grundutställning i Naturhistoriska muséet som vägvisare ut i Slottsskogen och Botaniska trädgården. Till detta ett gemensamt program med bland annat fladdermusspaning, nattlig planetspaning, föredrag om djur och natur, guidningar och vandringar.

Blir mer samarbete

693A.jpg– Det känns jättebra att vi gjorde detta tillsammans, säger Eva Goffe, enhetschef för den publika verksamheten på Naturhistoriska museet. Nästan varenda barnfamilj som varit på museet har gått in på utställningen. Vi vet däremot inte hur mycket det har lockat till besök hos Slottsskogen och Botaniska. Men det behöver vi hitta vägar att mäta i vårt fortsatta samarbete.

För mer samarbete blir det. Eva Goffe har redan spånat idéer tillsammans med kollegan Anette Wigeborn-Bergström, naturpedagog på Slottsskogen.

Från skelett till köttbullar

Sin favoritidé kallar de för Älgsafari mitt i stan. Ett arrangemang som hotell och resebyråer kan boka in för turister. Då ingår det visning på muséet, man får se älgar i montrar, kanske se lite skelett, lära sig lite mer. Och så älgköttbullar nere i kaféet. Sedan får man gå ut i Slottsskogen och titta på riktiga älgar i hägnen. Kanske få hjälp av djurskötarna att få till bra bilder.

– Det tycker jag är en ganska käck produkt, lätt att genomföra, som gagnar oss alla, säger Eva Goffe.

De har också pratat om att låta den populära fladdermusvandringen bli mall för nya upplevelsevandringar på andra teman.

4046.jpg
Förebilder i Skåne

Och så finns det tankar om att en gemensam studieresa för den personal på de tre institutionerna som arbetar med den utåtriktade verksamheten.

– Vi funderar på att åka till Fredriksdal i Skåne, där det finns ett bra samarbete mellan olika verksamheter kring just naturpedagogik.

Inget är formaliserat ännu, men allt kommer att tas upp på ett möte i början av oktober.

Det fortsatta samarbetet med Botaniska trädgården väntas också att ta sig konkreta former så småningom.

– Jag vet att de söker en pedagog, vilket är glädjande, för då kan vi göra ännu mer saker tillsammans, säger Eva Goffe.

1E_13.jpg