Livsöden, kulturinslag och mingel. Den uppskattade serien Berätta mera på Stadsmuseet fortsätter under hösten. På säsongspremiären torsdagen den 11 september 13-15 berättar tre kvinnor från Makedonien om sina livserfarenheter. Dessutom bjuds det på makedonsk musik, hantverksutställning och mingel.

– Det brukar vara mycket värme och kärlek i berättelserna. Vi vill att förståelsen för varandra ska öka, jag är övertygad om att alla i grunden är lika, säger Nèlida Becerra på Senior Göteborg.

Berätta mera arrangeras i samarbete med Nätverket att åldras tillsammans där olika invandrarföreningar ingår. Den här gången är Makedonska kulturföreningen Goce Delcev värd.

Smakprov på makedonsk kultur
Förutom att Liljana Ivanovska, Milica Valevska och Marika Lindsjö delar med sig av sina berättelser blir det kulturinslag från deras hemländer. Jacqueline Spasevska med vänner sjunger och spelar makedonsk folkmusik, och i foajén visas traditionellt hantverk och folkdräkter.

– Det hela avslutas med mingel då det serveras kaffe tillsammans med en liten specialitet från Makedonien, säger Nèlida Becerra.

Alla åldrar välkomna
Berätta mera brukar locka mellan 80 och drygt 100 personer. Det vänder sig i första hand till seniorer, men alla är välkomna

– En ung tjej kom för att lyssna på sin morfar, men tyckte det var så spännande att hon fortsatte att komma varenda gång, säger Nèlida Becerra.

Fler berättelser på gång
Under hösten arrangeras ytterligare två berättareftermiddagar på Stadsmuseet. Den 9 oktober är Irak i fokus och den 13 november Gambia.

Senior Göteborg planerar också skrivarcirklar för seniorer ute i stadsdelarna. De bygger på samma grundtanke som berättareftermiddagarna. Trots olika bakgrund, erfarenheter och förutsättningar har vi alla något gemensamt – själva livet.