Vilket evenemang i Göteborg drar störst betalande publik i år? Paul McCartney på Ullevi? Knappast. Göteborgskalaset? Inte en chans. Filmfestivalen? Nja..eee. Rätt svar: Den Stora Hästfesten.

I fjol drog Göteborg Horse Show på Scandinavium och den angränsande hästsportmässan EuroHorse på Svenska Mässan 78.681 besökare (varav 5.690 bara besökte mässan) – vilket då var rekord. I år ser det ut att bli ännu fler: närmare 70.000 biljetter är redan sålda i Scandinavium.

Femstjärnig tävling

– Förhandsintresset är större än någonsin. Vi räknar med åtminstone 75.000 åskådare, bekräftar evenemangschefen Karin Mårtensson.

– En bidragande orsak är att evenemanget i år blir extra festligt eftersom vi fått status som femstjärnig tävling och kan erbjuda hela 3,5 miljoner kronor i prispengar. Att hästfesten ligger under påskhelgen, 8–11 april, då de flesta är lediga gör förstås sitt till.

– På EuroHorse har vi ett bredare utbud än någonsin – allt för häst och ryttare, förstås, men också seminarier kring hästproblem och djurskydd, modevisningar, ponnykörning, med mera, säger projektledaren Klas Pettersson som hoppas på över 80.000 besökare.

4C82.jpg
I hästfesten kan man dessutom räkna in travtävlingarna på Åby, som arrangeras parallellt, vilket plussar på den totala publiksiffran med 4–5.000. Den totala publiksiffran skulle därmed hamna mellan 85.000 och 90.000 besökare.

Årets publikmagneter

Det enda evenemang i Göteborg som på allvar kan konkurrera när det gäller betalande publik är Båtmässan, som i år drog hela 87.000 besökare under nio dagar.

Men hästfesten avgörs under fyra dagar – och drar alltså betydligt fler per dag. Filmfestivalen, då? Ja, man har åskådarsiffror på runt 115.000 – och är, på så sätt, årets klart största evenemang med betalande publik.

Men det är knappast jämförbart. Festivalen visar över 400 filmer under elva dagar. En och samma besökare kan se flera filmer och räknas flera gånger…

Göteborgskalaset har ännu fler besökare, men hur många är det ingen som riktigt vet – och det mesta är ju gratis. Sommarens stora Ullevi-konsert, Paul McCartney, är bara inbokad till en speldag, 12 juni.

Alltså, i bästa fall, runt 50.000 besökare. Att publiktrycket ska räcka till en extra konsert och att gamle Paul – fyller 62 i år – ska dra två fulla Ullevi (som en viss herr Springsteen) är det väl ingen som på allvar tror på…

Araber i parad

Störst eller inte – bäst och vackrast är det i alla fall många som skriver under på att den blomstersmyckade och färgsprakande hästshowen på Scandinavium är. I år arrangeras den för 28:e gången i följd… Årets program är lite annorlunda.

För första gången kommer invigningen att präglas av en historisk parad med arabhästar från olika miljöer och tidsepoker. Vi kommer att få se beduiner, riddare, kungar, kejsare och cirkusartister rida förbi.

Inslaget kommer också att visa hur vi i modern tid använder arabhästar i olika discipliner såsom galopp, långdistans, hoppning, långdistans, körning och fälttävlan.

Hästbalett

Till nyheterna hör också dressyruppvisning av ett sällan skådat slag. Dressyrryttaren Jan Brink rider på topphästen Björsells Briar till ackompanjemang av klassisk musik, framförd av fyra flygelspelande studenter från Sibelius-Akademin i Helsingfors.

Eldsjälen bakom ”hästbaletten” är Kyra Kyrklund, en av världens främsta dressyrryttare.

– Att rida till levande musik är som att dansa i par, då det går bra känns det som om de två blir ett och det fungerar på samma sätt när man rider till musik, förklarar Kyra.

Föreställningen bygger på kända nordiska klassiska kompositörers musik med tonarter och rytmer som passar hästens olika gångarter.

Rafflande final

Två världscuptävlingar avgörs, i hoppning och fyrspann. I och med de ökade prispotten finns Europas absolut bästa hoppekipage på plats – givetvis även våra svenska stjärnryttare Malin Bayard och Helena Lundbäck.

Vi kan förutse en våldsam kubbning om de viktiga poäng som står på spel för att kvala in till världscupfinalen i Milano i slutet av april. Den fartfyllda fyrspannskörningen, som nästan får taket att lyfta, avgör sin världscupfinal i Scandinavium.

Christoph Sandmann från Tyskland är titelförsvarare. I år satsas det också lite extra på de svenska juniorryttarna. Klasserna ”Future Winners” och ”Young Riders Krafft Cup” avgörs torsdag– lördag.

Tio C-ponnyryttare tävlar i finalen i ”GP-Ponnyn”. Det blir också inslag med islandshästar, hisnande Gymkhana-tävlingar, Westernridning, hundshow och travuppvisning med ponnyhästar.