Stor satsning med mycket att välja på. Under sommaren ordnade föreningar och organisationer många aktiviteter för barn, ungdomar och familjer i Göteborg. Generellt har de varit uppskattade och välbesökta - förutom när det var dåligt väder.

Foto: Lo Birgersson

– Väldigt många barn och unga fått ett bra sommarlov för att föreningar och civilsamhället ordnat så mycket, säger Tobias Gröndahl, avdelningschef för föreningsstöd vid idrotts- och föreningsförvaltningen.

Inför sommaren kunde föreningar och organisationer söka pengar av Göteborgs Stad för att ordna aktiviteter för barn, ungdomar och familjer.  Idrotts- och föreningsförvaltningen och social resursförvaltning satsade 5,5 miljoner på detta. Efter det lade kommunstyrelsen till ytterligare tio miljoner.  Cirka 9,5 miljoner har betalats i stöd till sommarens aktiviteter.

– Det har fallit väl ut, det kom in många bra ansökningar och det har ordnats massor med aktiviteter för att nå de syften vi ville, både att minska social oro, förebygga våld i nära relationer och framför allt att ge barn och ungdomar en god meningsfull fritid under sommaren. Generellt sett har det varit en fantastiskt bra verksamhet, säger Tobias Gröndahl.

Varierad verksamhet

I och med att förvaltningarna gjorde det här tillsammans så blev det också en bredd på verksamheten. Allt från utökad jourtelefon till familje- och fritidsaktiviteter. Det finns många goda exempel att lyfta. Warta IF hade prova-på-aktiviteter som boule, fotboll, bordtennis och hinderbana.

Just hinderbanan var väldigt populär med över tusen deltagare under covid-19-anpassade former. Göteborg Lacrosse sommarskola för tjejer på Heden lockade också många. Frölunda taekwondo utomhusläger fick in dubbelt så många anmälningar, men lyckades utöka så att alla kunde vara med.

– Vi har varit ute och besökt många av verksamheterna, från vår avdelning har vi gjort ett 25-tal besök. Då var det fullt av aktivitet och många ungdomar. Det var en period med sämre väder och då var det färre som kom, till exempel till den öppna simskolan, säger Tobias Gröndahl.

 Ingen större social oro

Redovisningen för sommaren är inte klar men Tobias Gröndahl berättar att de haft kontakt med alla stadsdelar som fått tala om hur sommaren varit.

– Det har inte varit någon större social oro, både polis och stadsdelarna säger att det varit en bra sommar. Barn, ungdomar och familjer har varit nöjda. Stadsdelarna har också gjort egna satsningar, säger Tobias Gröndahl.

Många aktiviteter i Angered

Frida Sjöblom har varit koordinator för programmet vid stadsdelsförvaltningen Angered.

En av dem är Angered som ordnat aktiviteter för barn, ungdomar och familjer. Där fanns det också en stor bredd på verksamheten med mycket lek och sport, öppna fritidsgårdar, aktiviteter på Kulturskolan och Blå Stället för att bara nämna några exempel.

– Det har hänt mycket varje vecka, speciellt för barn och unga, men också för familjer. Det verkar ha varit väldigt uppskattat av dem som bor här, alla har pratat om att det varit god stämning, säger Frida Sjöblom, koordinator för programmet vid stadsdelsförvaltningen Angered.

Vädret påverkade

 Det enda som varit lite negativt var det dåliga vädret i juli när det var flest aktiviteter.

– Många aktiviteter behövde vara utomhus på grund av pandemin och då är man beroende av bra väder. Dåligt väder gjorde att färre kom. Man har behövt vara kreativ och flexibel i sina lösningar, det har oftast gått bra. En del aktiviteter kunde flytta in i stora lokaler när det var dåligt väder.

 Är det några aktiviteter som varit särskilt populära i stadsdelen?

– Det har varit jättestort intresse för alla läger. Och ponnyridningen som Parkleken ordnade var väldigt populär, säger Frida Sjöblom.

Bad i Härlanda tjärn. Foto: Lo Birgersson