Friidrotts-EM i Wien nu i helgen blev en stor svensk succé. Ikväll kommer fem av de svenska medaljörerna till Göteborg för att tävla mot världseliten. Tävlingen håller yttersta världsklass, i fyra av de sex grenarna är den aktuella världsettan med och gör upp om segern.

EUROjump är en tävling som anordnas för första gången. Plats är Scandinavium, Göteborg och grenarna som det tävlas i är: Höjdhopp, herr och dam, stavhopp, tresteg och 60 meter häck för herrar samt 60 meter för damer.

Viljo Memorial

Herrarnas höjdhopp kommer att ha undertiteln ”Viljo Memorial” för att hedra minnet av en av Sveriges bästa friidrottstränare genom tiderna, Viljo Nousiainen som avled 1999. Ett stipendie från Viljos minnesfond kommer också att delas ut under galan av Patrik Sjöberg, Viljos hittills mest framgångsrika adept.

Själva höjdhoppandet kan bli riktigt spännande, Staffan Strand och Stefan Holm, etta och tvåa på EM, kommer att föra en hård kamp om segern tillsammans med de övriga tävlande.
Även damernas höjdhopp har stor chans att kunna bli en riktigt bra tävling. Fem av årets sex bästa hopparna är på plats! Däribland samtliga medaljörer från helgens EM.

Elva svenskar

Sammanlagt finns elva svenskar bland de startande, Stefan Holm, Staffan Strand och Kajsa Bergqvist i höjdhopp, Patrik Kristiansson i stavhopp, Christian Olsson i tresteg, Robert Kronberg och Joakim Blaschke i 60 meter häck samt Annika Amundin, Petronella Dahlerus och Emelie Barenfelt i 60 meter.

textkommunikation, medieprogrammet på Munkebäcksgymnasiet