Lyckad satsning på engångsfritt. Färre engångsförpackningar, dricksvatten direkt från kranen och pantbara glas. Det var några av Kretslopp och vattens lyckade satsningar under årets Kulturkalas. Bland annat tog många besökare med sig sin egen matlåda att äta den inköpta kalasmaten i.

– Vi har verkligen nått ut med vårt budskap i år. Miljöinspiratörer, diskare, dj:s och talare bidrog till att göra projektet till en succé, säger Karin Nielsen, projektledare för Engångsfritt Kulturkalas.

Syftet med kampanjen var både att minska avfallet under själva Kulturkalaset och att skapa ett gott exempel som även kan användas i andra sammanhang.

– Nu ska vi utvärdera och mäta om vi nått årets mål på minst 10 000 portioner utan engångsmaterial. Många matförsäljare har uppgett att en till tre matgäster av tio haft med sig matlåda, så jag har gott hopp om att målet nåtts.

Skylt - drick kranvattenTillsammans med Göteborg & Co kommer Kretslopp och vatten nu sprida konceptet till såväl kommunala som privata evenemangsverksamheter, restauranger och kaféer.

– Det positiva gensvaret visar att tiden nu är mogen för praktiska lösningar som minskar avfallet i stor skala, säger Karin Nielsen.

30 procent mindre avfall
För att uppmärksamma frågorna fanns bland annat karaktärerna Sop-Sune och Avfallsfria Ada på plats under kalasdagarna för att tala om hur göteborgarna kan minska sitt avfall. Det övergripande målet är att minska Göteborgs Stads avfall med minst 30 procent till år 2030. Som en del av det ska själva Kulturkalaset vara helt fritt från engångsmaterial redan jubileumsåret 2021.

Undre årets kalas såldes heller inget vatten. I stället fanns tillfälliga rosa kalaskranar och dricksvattenfontäner med kommunalt vatten, där besökarna kunde dricka och fylla på sina vattenflaskor.

Bajsbasket i Trädgårdsföreningen
Något som också väckte uppmärksamhet under årets kalas var bajsbasketen för barn i Kretslopp och vattens tält i Trädgårdsföreningen. Den gick ut på att barnen skulle kasta olika föremål i antingen toalett- eller papperskorgs-basketkorgen. Strax bredvid kunde de studera två vattenfyllda akvarier, ett fyllt med våtservetter och ett med toapapper.

– Vi har haft cirka 1 700 besök per dag och att toapapper löser upp sig men inte våtservetter blev en aha-upplevelse framför allt för många vuxna. Barnen är jätteduktiga, de flesta vet att det bara är kiss, bajs och toapapper som ska ner i toaletten, allt annat hör hemma i papperskorgen. Barnens medvetenhet ger hopp för framtiden, säger kommunikatör Karin Theorin Mägi, ansvarig för bajsbasketen.