Initiativ för mänskliga möten. Gbg Talks som hade premiär på Centralstationen i helgen lockade många nyfikna göteborgare och kön var stundtals lång.  Ann-Charlotte Sönne och Nina Karlsson pratade med varandra i över en timma. ”Det här var jätteroligt, vi hade samma energi. Jag är ny i Sverige, flyttade hit för två år sedan, och det har varit svårt utan kompisar”, säger Nina Karlsson.

–  Jag kom hit idag för att prata med någon och nu har jag fått en kompis. Det blev mer än vad jag förväntade mig, fortsätter Nina Karlsson.

– Vi möttes här vid disken och jag kände bara ja! Det har varit så roligt, vi har bestämt att vi ska bli språkvänner nu. Jag skulle vilja träffa fler, säger Ann-Charlotte Sönne.

I ett särskilt iordningsställt ”rum” på centralstationen kunde vem som helst slå sig ner och med hjälp av specialskrivna frågor träffa och prata med en främling.

Tanken med Gbg Talks att sätta fokus på mänskliga möten och lyfta organisationer som också jobbar med de här frågorna som Språkvän Göteborg, Stadsmissionen, Kompis Sverige och Kulturkompis.

– Vi har fått mycket varma reaktioner från deltagarna som beskrev upplevelsen som fin och speciell. Flera av dem bytte kontaktuppgifter och blev vänner direkt, säger Göteborg & Co:s marknads- och kommunikationschef Andrea Jovell som gärna ser att arrangemanget får en fortsättning.

Gbg Talks är ett initiativ inom Julstaden Göteborg. Frågor, filmer och mer information finns på goteborg.com/gbgtalks.