Halva målet nått på en månad. Det gick snabbare än väntat för arrangörerna av EM i friidrott att locka till sig hälften av de 3.000 volontärer som ska arbeta ideellt vid tävlingarna i Göteborg i augusti 2006.

– Nu har vi klart mer än 1.500 volontärer, om man räknar in de 300 som ska vara tävlingsfunktionärer inne på Ullevi och ett 50-tal frivilliga läkare och sjuksköterskor, berättar Lena Moen på GotEvent, ansvarig för personal och volontärer till EM.

”Bara hälften kvar”

Ett så stort evenemang som EM i friidrott kräver att frivilliga ställer upp och jobbar, till exempel som chaufförer, värdar och värdinnor för press och VIP, m.m. Rekryteringskampanjen startade 22 april och redan första helgen fick arrangörerna in 530 anmälningar.

– Där fick vi en väldigt bra start. Sedan har vi varit ute på strategiska platser som universitetet, Friskis & Svettis och Fysiken. Och vid Göteboborgsvarvet fick vi ett oerhört positivt gensvar, berättar Lena Moen.

Nu är det alltså ”bara hälften kvar”. Lena Moen hoppas att man nått målet – 3.000 volontärer – redan i september. Hon hade samma jobb inför VM i friidrott 1995, då det behövdes hela 5.000 frivilliga. Den här gången var hon lite skeptisk i början.

Får behålla kläderna

– Jag trodde att viljan att ställa upp och jobba gratis kanske hade minskat under de här tio åren. Men så verkar det inte vara, säger Lena Moen.

– Vi lever mycket på alla minnen från VM –95. Många tycker att det var det roligaste de varit med om och vill inte missa den här nya chansen. Och de som inte var med själva, har hört många historier om hur fint det var – det är väldigt kul!

Volontärerna får alltså ingen lön för sitt arbete, men får chansen att se minst ett tävlingspass och får behålla sina ”tjänstekläder”, samt mat och dryck under tävlingsveckan 7 – 13 augusti 2006.

Anmälningar tas emot till i höst. Senast i december ska alla som ansökt ha fått svar på om de är antagna eller inte. I januari 2006 startar utbildningen. Alla volontärer ska få utbildning vid minst två tillfällen.

– Om man är angelägen att få sitt förstahandsval, är det viktigt att vara ute i tid, helst före september. Sedan startar vi urvalsprocessen, säger Lena Moen.