Förlossningsjournaler, dödsbevis och fattigvårdsakter är godbitar för släktforskare och något av det som visas upp på Arkivens dag på lördag den 10 november då årets tema är "Människan i arkiven". Region- och Stadsarkivet i Göteborg håller öppet hus med utställningar, föredrag, filmvisning och guidade rundvandringar.

Arkivens dag infaller alltid andra lördagen i november. Då har ett flertal arkiv i Sverige öppet hus med olika aktiviteter och arrangemang för allmänheten.

Sverige hjälpte Spanien under inbördeskriget

”Människor i mängder” är en utställning som anknyter till årets tema. Den visar exempel på handlingar i de kommunala arkiven som kan vara intressanta för person- och släktforskare. I många fall lämnar människor spår i myndigheternas handlingar från vaggan till graven, till exempel i form av förlossningsjournaler, skolhandlingar och dödsbevis.

Ritningar visar deras bostäder och patientjournaler deras hälsotillstånd. För de kommunalanställda finns personalakter. Fattigdom och sociala problem kommer fram i fattigvårds-akter och barnhemsjournaler.

Utställningen ”Så hjälpte göteborgarna Spanien” handlar bland annat om de barn som blev föräldralösa eller skickades utomlands på grund av spanska inbördeskriget 1936-1939. En hjälpkommitté som bidrog med humanitär hjälp till den republikanska sidan bildades i Göteborg redan den 4 oktober 1936.

Berättar om fattigvård vid mitten av 1800-talet

Den blev senare en distriktskommitté inom Svenska hjälpkommittén för Spanien, som fram till omkring 1940 finansierade totalt tio barnhem i Frankrike och två i Spanien. I Göteborgskommitténs arkiv, som förvaras på Regionarkivet, finns en samling av de spanska barnhemsbarnens brev och teckningar i vilka de beskriver livet på barnhemmen.

Det finns även registerkort med foton och levnadsbeskrivningar över en del av barnen. På temat hjälp till Spanien föreläser också Thomas Magnusson, historiker, som bjudits in till Region- och Stadsarkivet. Hans föredrag har titeln ”Spanien och Röda hjälpen”.

Ytterligare två föredrag står på programmet: Under rubriken ”Den goda människan från Göteborg” talar Birgitta Jordansson, historiker, om fattigvård och välgörenhet vid mitten av 1800-talet.

Rabatt på böcker och planscher

Henric Johansson, studerande vid Göteborgs universitet, berättar om August Abrahamsson på Nääs i ”Finansiär, vilja och församling”.

Under dagen kommer besökarna också att kunna köpa böcker, planscher och vykort till rabatterade priser.

Fotnot:
Region- och stadsarkivet på Otterhällegatan 5 har öppet hus klockan 11-17 den 10 november