Fri entré till alla filmer. Temat kunde inte vara mer aktuellt när årets upplaga av Antirasistiska Filmdagarna i Göteborg startar på måndag i nästa vecka, med fri entré till alla filmer. ”Ja, när vi formade programmet i våras och i augusti anade vi att ämnet skulle vara aktuellt, men inte fullt så här dramatiskt och polemiskt som det har blivit – tyvärr”, säger Karin Frennemo på kulturföreningen Filmcentrum, som arrangerar filmdagarna.

Antirasistiska filmdagarna, ARF, är en filmfestival med fokus på unga och med föreläsningar och samtal om mänskliga rättigheter, i år alltså med blicken riktad mot migration och flyktingar.

Stort engagemang
Storfilmer, dokumentärer och kortfilmer visas, de flesta som bokade skolvisningar, men det finns kvällsföreställningar för allmänheten också.

– Det är redan mycket bokat på de filmer som går under temat människor på flykt, säger Karin Frennemo.

– Det märks att det finns ett stort engagemang i flyktingfrågan, även om pendeln svänger ganska snabbt fram och tillbaka nu. Men fortfarande finns det oerhört många som vill träffas och diskutera hur man kan hjälpa till på bästa sätt.

ARF visar bland annat dokumentärerna Jag är Dublin, Förvaret, Evaporating Borders och Trevligt folk. Efter filmerna blir det samtal och debatt, ibland med filmens regissör eller huvudpersoner på plats, om strukturer som skapar rädsla och om samhällen där ”vi” ställs mot ”dom”.

Aaron Israelsson en av gästerna
Filmerna Taikon och Queen of Silence som beskriver romers situation i Europa står också på programmet.

Bland festivalens gäster finns Sanna Lenken, regissör till filmen Min lilla syster, Aaron Israelsson, skribent och chefredaktör, Salem Yohannes, föreläsare och skribent, Malin Andersson, regissör till filmen Blodssystrar samt Anna Persson, regissör till Förvaret.

På plats under festivalen finns även organisationer som arbetar för ungdomar och mänskliga rättigheter, till exempel Röda Korset, United Sisters, Elektra, Rosenjuristerna, RFSL med flera.

Festival på flera orter
Festivalen stöds av bland andra Göteborgs stads kulturförvaltning och social resursförvaltning, Levande historia i Göteborg samt Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

ARF i västra Sverige visar också film i Kungälv, Uddevalla, Mellerud och Alingsås. Totalt brukar festivalen nå en publik på 6000 – 7000 personer.

Årets spelplatser i Göteborg är Hagabion, Stadsbiblioteket, Bio Capitol, Frölunda kulturhus, Vårvinden och Kulturhuset Blå Stället.