Göteborgs åttonde ishall. Nu är den klar att invigas, Marconihallen i Frölunda. Göteborg har fått sin åttonde ishall och hockeyklubben Bäcken och flera konståkningsklubbar har fått en ny tränings- och tävlingsarena.

– Hur mycket istid klubbarna får, baseras på antalet aktiva. Här har de båda förbunden suttit och fördelat tiderna och är väldigt överens, säger Carola Helltén på Idrotts- och föreningsförvaltningen (Ioff).

Frölunda hockey har bekostat bygget
Marconihallen är den första ishall som byggs i Göteborg sedan slutet av 80-talet och ska ha is året runt, om bara efterfrågan från klubbarna håller i sig.

Idrott och förening tar över ansvaret för hallen 1 oktober, men träning på is har pågått ett tag och nu på lördag, 10 september, är det stor invigning med öppet hus. Då har det gått knappt ett år sedan första spadtaget togs vid den gamla grusplanen Marconiplan, en hållplats från Frölunda Torg.

Marconihallen har kostat 38,5 miljoner kronor. Egnahemsbolaget har byggt hallen, men den har bekostats av elitserieklubben Frölunda HC. Detta som kompensation för att Frölunda HC fick ta över det upprustade Frölundaborg, där mindre hockeyklubbar, konståkningen och allmänheten fick åka skridskor tidigare.

Bäcken spelar mot Frölunda Oldtimers
Nu gläds de mindre klubbarna åt den nya hallen, där läktarna har plats för 500 åskådare. Ett kafé i hallen kommer att drivas av Bäcken och av konståkningsklubbarna – beroende på vem som har publik där. Och här kommer också Göteborgs ishockeyförbund att ha sitt kansli.

När den nya hallen invigs på lördagen sjunger Lerumstjejen Mikaela Samuelsson från scenen och sedan blir det hockeymatch mellan Bäcken och Frölunda Oldtimers. I pausen kan publiken se uppvisning av konståkare och hockeyspelare. Dagen avslutas med barndisco.

Alla göteborgare är också välkomna att teståka isen mellan kl 14 och 15.30. Den som inte har egna skridskor och hjälm kan få låna gratis i hallen. Och så bjuder kommunen på korv med bröd – så långt lagret räcker…