Frölunda kulturhus program på temat Sydafrika rullar vidare. På söndag får man besök av journalisten Marika Griehsel som visar sin dokumentärfilm En pappas kamp.

Marika Griehsel har stor erfarenhet av Sydafrika där hon levt och arbetat i många år. Bland annat var hon SVT:s Afrikakorrespondent mellan 1992 och 2001.

För gymnasielever dagen efter

– Jag tycker att Marika Griehsel är en person som är väldigt engagerad i de här frågorna och i Sydafrika överhuvudtaget, säger Linnea Åhlander, kulturproducent på Frölunda kulturhus.

Filmen handlar om pappan Patrick Blaais och hans egen kamp mot den dödliga sjukdomen. Samtidigt kämpar han som aidsrådgivare mot alla fördomar som finns i landet mot sjukdomen.

Förutom filmvisningen kommer Griehsel också att berätta om situationen i Sydafrika när det gäller hiv och aids. För ett år sedan uppskattades att ungefär sex miljoner sydafrikaner (av totalt 48 miljoner invånare) var smittade av hiv.

Marika Griehsel gör ytterligare ett framträdande. Det sker måndagen 1 december som också är Världsaidsdagen. Då består publiken av gymnasister och arrangemanget är redan slutsålt.

”Många ungdomar är engagerade”

– Det är roligt att det varit ett så stort intresse från skolorna. Det visar att det finns många ungdomar som är engagerade, säger Linnea Åhlander.

Samma dag arrangeras också en solidaritetskonsert med musiker från Västsverige.

Nästa helg är ämnet på Frölunda kulturhus något lättsammare. Då handlar det om att besöka Sydafrika som turist. Då kommer bland annat kocken Ulf Wagner att prata vin, SR-journalisten Vincent Dahlbäck berättar om sitt Sydafrika och en researrangör tipsar om sevärdheter.

”Tema: Sydafrika IDAG” på Frölunda kulturhus är en del av det samarbete och utbyte Göteborg har med hamnstaden Port Elizabeth i Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality.

Förutom Frölunda kulturhus står också Business Region Göteborg (BRG), Göteborgs Stad, Afrika-grupperna och studieförbundet Sensus bakom arrangemanget.