På Gustaf Adolfs Torg och Stigbergskajen. Den 27–28 augusti kan du se stridsbåtar, gå på knopskola, smaka marinens mat och bekanta dig med militär utrustning. Under två dagar ordnar Försvarsmakten aktiviteter och utställningar för att fira marinens 500-årsjubileum.

För att uppmärksamma att det är 500 år sedan svenska flottan föddes och för att hedra alla som gått till sjöss för Sveriges bästa bjuder Försvarsmakten på en jubileumshelg den 27–28 augusti. Mellan klockan 10–16 blir det ett späckat program på Gustaf Adolfs Torg och Stigbergskajen.

− På Gustaf Adolfs Torg kommer det att finnas tekniktält, fyshjul där du kan testa din fysik, smakprovning av marinens mat, utställningar om marinens historia och uppvisning av båtar och materiel, säger Johanna Frejme, kommunikationschef på Älvsborgs Amfibieregemente.

Försvarsmakten har tagit fram modeller av vapen, vilket gör det möjligt för alla att bekanta sig med militär utrustning.

Det blir även ett mini-Marinen för de yngsta besökarna, musik av Marinens musikkår och Hemvärnets musikkår Göteborg och möjlighet att ställa frågor om mönstring till Plikt- och prövningsverket.

Visning av stridsbåt

Vid Stigbergskajen kommer det ligga minröjningsfartyg, korvett, stridsbåtar och gruppbåt förtöjda. Det blir stridsförevisning med stridsbåt 90 och dykare kommer att dyka i en mobil tank.

− Det blir något för alla. Marinen spelar en stor och viktig roll i Göteborgs historia och utveckling och det vill vi fira med göteborgarna.

När Försvarsmakten genomför den här typen evenemang blir platsen ett tillfälligt skyddsobjekt och därför finns militärpolis på plats på Gustaf Adolfs Torg och Stigbergstorget under helgen.

Foto: Johanna Frejme/Försvarsmakten