Upplevelser och populärvetenskap. Stora segelfartyg, skutor och en nybyggd hjulångare. Men också populärvetenskap och spännande räddningsövningar till sjöss. Söndag 20 maj kommer det att märkas extra mycket att Göteborg är en stad vid havet.

– Vi hoppas på minst 10.000 besökare längs kajerna och andra ställen där vi bjuder på upplevelser och forskning om havet, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Europas maritima dag söndag 20 maj.

Första gången konferensen hålls i Göteborg
5422.jpg
Efter den publika söndagen 20 maj följer en konferens med forskare och politiker 21–22 maj, där bland andra EU-kommissionären för sjöfart och fiske Maria Damanaki och Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter–Svärd medverkar. Här är temat ”En blå tillväxt för ett grönt Europa”, alltså frågan hur havets resurser kan användas på ett hållbart sätt.

Det är femte gången Europas maritima dag firas, men första gången konferensen hålls i Göteborg.

– Det är faktiskt första gången den hålls här uppe i Nordsjöregionen. Och då vill vi verkligen visa upp hur mycket som görs kring de maritima frågorna i Göteborg, säger Gunilla Fransson Bangura.

Programmet för 20 maj är långtifrån klart, men redan nu står det klart att dagen kommer att bjuda på många aktiviteter, vid Klippan, Packhuskajen, Gullbergsvass, Eriksberg, Lindholmen, vid Amerikaskjulet och på många andra ställen.

Guidade båtturer i hamnen
Förutom de många fartyg som redan finns här – till exempel ostindiefararen Götheborg och det flytande muséet Maritiman vid Operan – kommer ett 40-tal båtar av olika slag att gästa Göteborg; tankfartyg, segelskutor och ångbåtar.

6010.jpg
Bland annat kommer hjulångaren Eric Nordevall II resande längs Göta kanal från sin hemmahamn i Forsvik och den kommer att stanna i Göteborg några veckor.

Man kan också ta en närmare titt på farledsfartyg, sjöräddningsbåtar och lotsbåtar. Försvaret, kustbevakningen och sjöfartsverket visar upp sina båtar.

Här bjuds på speed-dating med forskare, populärvetenskapliga föredrag, paneldebatter, besök i bryggsimulatorer och säkerhetscenter. Man kan se hur en livräddningsaktion går till och den som vågar kan själv testa att bli livräddad.

Det blir guidade båtturer i hamnen, poängpromenader och en varvshistorisk fotoutställning.

Det mesta är gratis
På kvällen finns möjlighet att följa med på en segeltur i Göteborgs skärgård med ett av de besökande skolfartygen.

De flesta aktiviteter är gratis.

– Nya programpunkter tillkommer hela tiden, men i april måste vi sätta stopp. Då ska programmet vara klart och översättas till engelska, berättar Gunilla Fransson Bangura.

Europas Maritima Dag arrangeras av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen i samverkan med ett 60-tal fristående aktörer.

46C2_2.jpg
Lotsbåt. Foto: Sjöfartsverket