Fartygsmuseet har anpassat sin verksamhet.   Lördag 1 maj öppnar det Maritiman efter ett nästa ett helt stängt år. Det flytande museet med fartyg, båtar och pråmar vid Packhuskajen har coronaanpassats med bland annat ett säkrare biljettsystem och lokaler för en interaktiv sötvattens-utställning.

Efter att ha tvingats hålla stängt under i princip hela förra året är Maritiman redo att kasta loss igen den 1 maj.

– Förra året tappade vi minst 36 000 besökare, vilket motsvarar över 95 procent i förlorade biljettintäkter. Vi gavs samtidigt möjlighet att utvärdera och att hitta nya vägar och det känns underbart att kunna

välkomna våra gäster igen, säger Emelie Leetmaa, marknadschef på Maritiman.

Inför säsongsöppningen har fartygsmuseet anpassat sin verkahet för att kunna motverka smittspridning genom att införa ett biljettsystem där besökaren kan boka sin biljett och en tid online.

Utställning om sötvatten

Museet också tagit över lokaler från Emigranternas Hus lokaler vid museet för att kunna visa den interaktiva utställningen Sötvatten – en värld av liv. Utställning bygger på fotografier och filmer av Johan Hammar som blev Årets Naturfotograf 2018.

– Det är en vandringsutställning där hela familjen kan lära sig om arter och miljöer, både under och över vatten i Sverige. Att den dessutom är byggt på magiska foton och filmer känns såklart jättekul.”

”En uppdaterad museiupplevlese”

Maritiman fortsätter att visa utställningen Remembering Lampedusa om flyktingkatastrofen utanför den italienska ön Lampedusa 2013, då minst 345 människor miste livet. Precis som tidigare finns också familjeaktiviteter som Tims havslabb och audioguide med tillhörande quiz för barn.

– Vi är redo att erbjuda en uppdaterad museiupplevelse på ett tryggt, säkert och omsorgsfullt sätt, säger Emelie Leetmaa.

Maritiman ägs av en stiftelse där Göteborgs Stad ingår.

Maritiman visar den interaktiva utställningen Sötvatten – en värld av liv. Utställningen bygger på foton och filmer av Johan Hammar som blev Årets naturfotograf 2018. Foto: Johan Hammar