Fokus på Ukraina med foton och föredrag. Fartygsmuseet Maritiman i Göteborg öppnar för säsongen den 1 april. Temat då är den pågående konflikten i Ukraina. Det finns en fotoutställning med bilder från Kiev och det blir föreläsningar med representanter från Försvarshögskolan och Läkare utan gränser.

Fotoutställningen heter Meanwhile in Ukraine och den invigs ombord på jagaren Småland. Bilderna är tagna i Kiev under mars 2022 av museifotografen Olena Shovkoplias. Utställningen är producerad av Statens försvarshistoriska museer och visas på Maritiman under säsongen 2023.

Två föreläsningar

Den 1 april gästas Maritiman av Markus Göransson, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan. Han berättar om hur ryska vanföreställningar bäddade för den ryska invasionen av Ukraina. Samma dag kommer även Dan Karlsson som är internationellt utsänd logistiker hos Läkare utan gränser. Han berättar om sina upplevelser under insatsarbetet i Ukraina där han bland annat säkrade upp elförsörjningen till mecisinförråd och andra kritiska anläggningar.

Hoppas på bra säsong

Maritimans kafé Matrosen säljer rödbetssoppa, borsjtj, och där går delar av intäkterna till Läkare utan gränsers insatsarbete för Ukraina.

– Vi hälsar alla åldrar välkomna till våra fartyg, utställningar och premiärdagens gästföreläsningar. Förra säsongen gjorde vi ett fantastiskt år och hoppas på ännu en härlig säsong tillsammans med våra besökare, säger Emelie Leetmaa, marknadsansvarig, Maritiman.