Start för nästa etapp i Volvo Ocean race. Hallå där, Martin Strömberg som seglar Volvo Ocean Race, värdens största kappsegling runt jorden. Vad händer i tävlingen just nu?

– Nu laddar vi upp och förbereder oss för etappen från Itajaí, Brasilien till Newport i USA som startar på söndag. Jag har haft en knäskada och missat de senaste två delsträckorna men nu är jag väldigt glad att vara tillbaks och taggad inför de fyra sista etapperna.

När man är ute på havet i flera veckor och seglar från världsdel till världsdel, vad är det man längtar till mest på land?
47FE.jpg
– Min familj, en varm säng och att slippa frystorkad mat.

Vad är det roligaste med att delta i Volvo Ocean Race?
– Att vinna! Men det är också ett otroligt äventyr varje gång man ger sig ut på havet. Det kan vara blåsigt, kallt, blött, höga vågor och otroligt fysiskt ansträngande. Dessutom dåligt med sömn och mat men samtidigt är det en mäktig upplevelse. Jag är väldigt glad att få vara med om det. Man kommer nära naturen och svetsas samman som ett lag på ett väldigt härligt sätt.

Ditt lag Turn the Tide on Plastic tävlar för FN som en del av deras kampanj mot plastnedskräpning i havet. Vad har ni fått för reaktioner under andra hamnstopp runt om i världen?
– Det känns verkligen som att vi fått bra genomslag för vårt budskap och det är många man träffar som är intresserade av att bidra till att lösa problemet. När man seglar runt jorden som vi gör ser man hur mycket skräp och plast som hamnar i havet. Det är hög tid att vi gör något åt problemet och tänker på hur vi använder och återvinner plast.

Ni ligger sist i tabellen, vad har du för mål med resten av tävlingen?
– Vi har ett ungt lag och saknar lite rutin jämfört med våra bästa konkurrenter men har samtidigt fått bättre och bättre resultat de senaste delsträckorna. Det har varit otroligt jämt hittills och ofta skiljer det bara ett par minuter mellan båtarna efter flera veckor på havet.

Om två månader kommer tävlingen till Göteborg, vad ser du fram emot mest med hamnstoppet?
– Mitt stora mål är att slåss om etappsegern när vi kommer till Göteborg. Det hade vart stort att vinna i min hemstad. Men framförallt blir det fantastiskt att få visa upp det häftigaste evenemanget som finns i sporten på min hemmaplan igen. Jag är säker på att Göteborg kommer ge oss ett varmt välkomnande.