Säsongsöppning på torsdag. Den 20 april öppnar Barnens zoo i Slottsskogen för sommaren. Den inhägnade djurgården är främst inriktad mot de lite yngre och lockade förra året cirka 170 000 besökare. Vårt Göteborg har förmånen att få hälsa på några dagar i förväg och träffar månadsgamla killingar, samt en väldigt intresserad äldre släkting.

Så här några dagar innan öppningsdags har getterna, fåren, kaninerna, ankorna, grisarna, sandödlan och hasselsnoken ännu inte flyttat in i sommarlokalerna på Barnens zoo. Men i övrigt är det mesta som man kan förvänta sig även i sommar. Grisen Zlatan ligger och njuter i solen, jämtgeten Frank vill gärna vara med där det händer och mamma Halvhorn håller ett vakande öga på sina tvillingar.

7584.jpg
– Det var egentligen inte meningen att hon skulle få fler killingar eftersom hon börjar bli lite gammal, men hon såg själv till att det blev av. Det är också därför de är födda så tidigt på året, normalt sett har vi inte killingar riktigt än. Men det känns typiskt för Halvhorn, hon har alltid varit lite av en rebell. Det är så hon fick sitt smeknamn, hon hamnade i slagsmål och slog av sitt ena horn, säger Anna Schönström, djuransvarig Slottsskogens djurpark.

Kommer nära djuren
Sittandes på huk framför de månadsgamla killingarna som ligger och njuter av vårsolen passar geten Frank på att ta en tugga av undertecknads för dagen utsläppta hår.

Sedan står han förnöjt och tuggar på vad som tack och lov visar sig vara ganska få hårstrån, innan han återgår till att buffa på Anna Schönströms kängor. Att umgås med getter och andra lantdjur kan bli ett större äventyr än vad man inledningsvis skulle kunna tro, men ett oerhört charmigt sådant.

– De flesta djuren är födda på Barnens zoo och känner sig hemma där, så de är väldigt trygga både med platsen och besökarna. Det märks bland annat när killingarna föds. Det är mamman som själv bestämmer när hon tar ut dem bland folk och det brukar bara ta några dagar.

Förmodligen blir det några fler killingar lite längre fram och lammen är redan födda. För den som vill lära sig mer om djuren hålls dagliga föreläsningar om de olika raserna och deras levnadsvanor.

6BCA_2.jpg
– Nästan alla våra djur är gamla lantraser som är utrotningshotade och ingår i genbanken för lantdjur. Vi jobbar aktivt med bevarande och på sikt kommer alla våra djur att vara det. Därför är det extra viktigt att berätta om dem och därför är det väldigt roligt att vi i år har två pedagoger på plats, vars uppgift är att bara gå runt och prata med folk och svara på frågor och berätta om djuren.

Inklusive dessa två är totalt elva personer säsongsanställda i djurparken över sommaren, samtliga utbildade djurskötare.

Dagläger för 6-15 år
För den som vill lära sig lite extra om både djuren och naturen finns liksom förra året möjlighet för unga mellan 6 och 15 år att delta i ett av två femdagars dagläger som anordnas i juli. Lägren är gratis, men till skillnad från de offentliga föreläsningarna krävs anmälan.

– Vi tar fasta på alla möjligheter att göra saker med djur och i naturen och barnen lär sig saker och har roligt samtidigt. Tack vare sommarmiljonerna som kommunen fördelar kan vi ta in två lägerledare och erbjuda det här kostnadsfritt, vilket gör att de som kanske inte annars har råd att åka någonstans får göra en riktig häftig grej.

På Barnens zoo finns det liksom tidigare år också möjlighet till ponnyridning på någon av de åtta gotlandsrussen.

– Det har varit många barn här de senaste veckorna och frågat ”när får jag rida på Maja igen”? Det finns en särskild glädje i att få komma så nära djuren och jag hoppas på ett kul år med många besökare.

Under 2017 är Barnens zoo öppet från torsdag den 20 april till söndag den 24 september.

47BE.jpg

Mamma Halvhorn verkar mest tycka det är skönt när tvillingarnas uppmärksamhet avleds av barnen.