Väldoftande bakverk och konstfulla maträtter. En mångkulturell matresa längs elvans spårvagnslinje. Det var inspirationen till boken ”Från Donsökaka till maklobe i Bergsjön”. Nu kan den som vill själv smaka sig fram genom Göteborg delta i mat- och inspirationsresorna Matkul-turer i regi av författaren.
Mer information här: Matkulturell resa
Författare Anna Cederberg Gerdrup och fotograf Maja Kristin Nylander gav ut boken 2014, med syfte att genom maten lyfta fram allt det positiva med det mångkulturella Göteborg. Efter det har Anna fått pengar från Göteborg & Co för att vidareutveckla upplägget med konceptresorna Matkul-turer.
”Perfekt som kulturbrygga”
– Vi ville inspirera läsarna att ta sig till andra ställen i Göteborg och träffa nya människor genom att ta till sig av den varierade matkultur som finns i Göteborg. Genom att träffas och göra saker tillsammans får vi en bild av hur människor är på riktigt, i stället för att vi fastnar i hur vi tror att olika människor är och beter sig, säger Anna Cederberg Gerdrup.
Utgångspunkten är att lyfta fram allt positivt som det mångkulturella innebär, i stället för tvärtom
– Där är maten perfekt som kulturbrygga. Vi bor på Donsö på somrarna och det är så häftigt att i princip kunna åka hela vägen till Bergsjön på samma vagn och se alla olika miljöer på vägen.
Etiopiskt eller italienskt
Matkul-turerna genomförs i Gamlestan, Bergsjön och Hammarkullen. När de går till Gamlestan finns det två olika upplägg.
– Där börjar vi med en guidning hos Moussas orientlivs, som är en internationell saluhall med mat från hela världen. Vi får smaka på aktuella råvaror som till exempel färska dadlar och kikärter. Sedan besöker vi antingen en etiopisk restaurang eller den italienska föreningen.
På den etiopiska restaurangen blir det förutom mat också den traditionella etiopiska kaffeceremonin. Hos den italienska föreningen berättas mer om de italienska göteborgarnas historia. Efter andra världskriget kom ett stort antal italienare till Göteborg och på 1960-talet startade de La Casa Degli Italiani – Italienska föreningen, en mötesplats där man kunde umgås med sina landsmän.
– Vi lever segregerat och har massa åsikter om varandra, därför är det viktigt att vi får tillfälle att träffas och lyssna till varandras berättelser och därigenom lära känna varandra. Det är inte svårare än att åka tre hållplatser åt ett annat håll än du är van vid, oavsett vilket håll det är.
Familjen Ahmad, Nedaa med barnen Huda och Ahmed, bor i Bergsjön och lagar maklobe.