Föreläsning på stadsbiblioteket. Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som blev fackboksförfattare. Hans böcker om fusket i matbranschen har fått stor uppmärksamhet och sålt i enorma upplagor. På onsdag 30 november kommer han till Stadsbiblioteket för at berätta om hur EU-medlemskapet påverkat vårt matutbud.

Det var med ”Den hemlige kocken” Mats-Eric Nilsson 2007 fick sitt stora genombrott som författare. Diskussionen om mat, livsmedel och råvaror träffade rätt i en tid när larmrapporterna duggade tätt.

Med ”Äkta vara”, ”Döden i grytan” och senast ”Smakernas återkomst” har Mats-Eric Nilsson mutat in ett område som uppenbarligen ligger många varmt om hjärtat: Vad är det egentligen vi äter?

När han kommer till Stadsbibliotekets hörsal klockan 18 på onsdagskvällen är rubriken: ”I pulvermosets land”. Under föreläsningen diskuterar Nilsson hur det egentligen gick till när spelet om maten gick över styr. Vilken roll har vårt EU-medlemskap haft? Och hur kan vi hitta tillbaka till den sunda maten och de rena smakerna?

Mat och ekonomi engagerar
– De flesta av våra Europa Direkt-arrangemang brukar vi klara i vår egen avdelning på första våningen, men den här gången tror vi att det finns ett extra stort intresse och lånar hörsalen som kan ta 270 åhörare, säger bibliotekarien Anna Sandkvist.

Av erfarenhet vet Anna Sandkvist och hennes kollegor att mat, ekonomi och asylfrågor är ämnen som engagerar många och ofta lockar stor publik. Efter den timslånga föreläsningen kommer som vanligt att ges möjligheter att ställa frågor.

Europa Direkt har sedan några år erbjudit en lång rad föreläsningar och arrangemang kring EU-frågor. Ofta på stadsbiblioteket, men emellanåt också på andra håll.

– När stadsbiblioteket stänger för att byggas om kommer vi nog att ge oss ut i regionen ännu mer, säger Anna Sandkvist.