Starkt artistuppbåd. Göteborgs medborgarskapsceremoni i Slottsskogen har under nio år utvecklats till en efterlängtad högtidsstund. I år har nästan 1000 tackat ja, och artistfältet är rekordstarkt.

När Göteborg för nionde året bjuder in alla nya medborgare till en välkomstceremoni på nationaldagen är det tydligt för samordnaren Camilla Carlefall att arrangemanget etablerat sig på allvar.

– Absolut. Jag får väldigt mycket positiv respons – för många är det jätteviktigt.

Bra form och fina samarbeten
11D4.jpg
Under 2014 erhöll 3352 göteborgare svenskt medborgarskap. 29 procent av dem har tackat ja till att delta i lördagens ceremoni i Slottsskogen, och eftersom var och en får ta med sig fem nära och kära kommer det förstås att bli trångt på gräsmattan intill dammen vid Vita Bandet.

29 procent tangerar toppnoteringen från 2014. En markant höjning från premiäråret då 18 procent valde att medverka.

– Det kan nog inte bli så mycket större nu. Vi tycker att vi har hittat en jättebra form och fina samarbeten med Symfonikerna, Folkdansringen och Göteborgs musikkår, säger Camilla Carlefall.

Välkända artister på scenen
Årets arrangemang kan stoltsera med ett artistuppbåd utöver det vanliga. Många längtar redan efter Arja Saijonmaas framträdande, men på scenen erbjuds också bland annat balkanrytmer från Andra Generationen och arabisk rapp med Khaled Harara vid mikrofonen.

Välkomstprogrammet väntas pågå från 11 till 13 vilket gör det möjligt för den som vill att kl 14 ta del av Symfonikernas årliga gästspel i Slottsskogen. I år under ledning av den unge finske dirigenten Santtu-Matias Rouvali och med Måns Pär Fogelberg som presentatör.

När Göteborg nu för nionde året arrangerar sin medborgarskapsceremoni gör många andra kommuner det för första gången. Från och med i år är det nämligen obligatoriskt för alla kommuner att ordna med ett officiellt välkomnande.

5EEE_2.jpg