Ljusfestival invigs på torsdag. Hallå där Jonathan Björk, koordinator för kultur- och fritidsarrangemang i Västra Hisingen. Hur går det med förberedelserna inför ljusfestivalen Lights in Biskopsgården?

– Det går bra. Det är invigning på torsdag den 8 november och förprogrammeringarna av ljusinstallationerna sätter i gång i dag. På invigningen blir det öppningstal, ljusdans och fika och man kommer också kunna följa med på en guidad tur och träffa några av invånarna som varit med och skapat installationerna.

Vad händer på festivalen?
Den pågår i nästan tre veckor och vi kommer hålla guidade turer ungefär två gånger i veckan. Turerna blir både historieberättande om platsen och om processen som ligger bakom konstverken. Ljusinstallationerna är placerade längs en slinga mellan Friskväderstorget och Svarte Mosse, och har vuxit fram genom fyra workshops med medborgare och grupper i Biskopsgården. Vi är själva väldigt spända på hur det kommer se ut! Det ska till exempel bli spännande att se installationen på lekplatsen vid Svarte Mosse, som är inspirerat och skapat av barn som besökte Bygglekplatsens verksamhet i somras.

Blir det någon fortsättning på ljusfestivalen i framtiden?
– Vi hoppas på att det ska bli ett fast inslag som återkommer varje år. Under festivalen kommer vi fånga in besökarnas idéer, och vi har också en tanke att en av installationerna varje år ska bli permanent.