Och sommarunderhållningen ställs in. Medborgarskapsceremoni som vanligtvis firas i Slottsskogen på nationaldagen flyttas till 2021. Arrangemanget är inte möjligt att genomföra i nuläget på grund av corona−restriktioner. Detsamma gäller Göteborgs Stads sommarunderhållning som också ställs in.

De 3 767 göteborgare som blev nya svenska medborgare under 2019 kommer inte kunna firas som vanligt med en medborgarceremoni den 6 juni. Risken för smittspridning av covid−19 gör att de istället kommer firas tillsammans med årets nya medborgare vid en ceremoni i Slottsskogen på nationaldagen nästa år.

– Ceremonin är ett uppskattat arrangemang som brukar samla runt 1000 personer i alla åldrar så det är såklart väldigt trist. Men vi hoppas att alla förstår varför det inte går att hålla ceremonin, säger Björn Duivenvoorden, projektledare på kulturförvaltningen.

Lång tradition bryts

De nya medborgarna kommer dock att uppmärksammas med brev, minnesblad och gåvobiljetter i vanlig ordning.

Covid−19 sätter också stopp för årets sommarunderhållning som arrangerats varje år sedan 1946 i Göteborgs Stads parker och torg.

Det är Smittskyddsmyndighetens regel om att begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till max 50 personer som inte är förenligt med arrangemangen.