Ett mer personligt välkomnande, mer skoj för barnen och fikapåse i stället för mat. Det är några nyheter när Göteborgs Stad på nationaldagen 6 juni välkomnar nya medborgare i Slottsskogen.

I år är det tredje gången som Göteborg håller sin välkomstceremoni för de göteborgare som blivit svenska medborgare under det gångna året.

I mars gick inbjudan ut till allihop, drygt 2.500 personer och 500-600 av dem väntas tacka ja. Med familj och andra gäster blir det bortåt 2.000 personer som är hedersgäster denna dag.

Fikapåse med godis och kaffebröd

Liksom förra året hålls ceremonin vid Stora Dammen i Slottsskogen. Förra året uppstod lite missnöje när maten – en italiensk buffé – tog slut och en del gäster blev utan.

– Det var ett klart misstag att ha buffé, det är jättesvårt att veta hur mycket som behövs och att hålla maten fräsch i ett cirkustält utan kylskåp och el, säger projektledare Monica Misson.

I år blir det därför en påse med godis och kaffebröd till gästerna. Och underhållning i form av sambaskolan A bunda, Andra generationen, Folkdansringen samt en sångare som sjunger ”Du gamla, du fria”.

Presenter och välkomstbrev

Medborgarskapsceremonin hålls klockan 11-13. Då får alla nya göteborgare ett vackert, personligt utformat välkomstbrev, samt en rad presenter på kulturområdet: fribiljetter till Operan, Konserthuset och Stadsteatern, årskort till Liseberg, museerna och Trädgårdsföreningen.

Överlämnare är ett 40-tal tjänstemän och politiker från kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och stadsdelsnämnderna. I år får man sina brev och presenter i ett särskilt tält och inte enligt principen ”överlämning över disk”.

Fler bord och bänkar så alla kan sitta kvar

– Politikerna kommer att finnas vid många mindre ståbord och lämna över välkomstbrev och gåvor. Då tror jag att mötena blir mer personliga och intima, säger Monica Misson.

Det ska också finnas fler bord och bänkar på ceremoniplatsen i år, så att alla cirka 2.000 gäster kan sitta kvar länge, kanske mingla eller bara njuta av underhållningen från scen.

Sedan är det dags för Göteborgssymfonikernas traditionella sommarkonsert, kl 14-15, i år med ett särskilt barntema.

Anmälan senast 1 maj

– Det passar bra eftersom även vi har valt att ha fler aktiviteter för barnen, till exempel ytterligare en hoppborg och clownen Hokus, berättar Monica Misson.

Den 1 maj är sista dagen för dem som vill anmäla sig till medborgarskapsceremonin.