Intresset för kulturella och sociala arrangemang är stort bland äldre i Lundby – Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige blev snabbt fullbokad. Berättarföreställningen i stadsdelshuset den 16 april ingår i ett nytt samarbete med hemtjänsten för att nå ut med vardagskultur till äldre.

– Vi vill ordna något speciellt för de äldre som sitter ensamma hemma och har svårt att ta sig ut på egen hand. Att ge dem möjlighet att uppleva kultur och träffa andra människor är ett sätt att öka deras livskvalitet, säger Lamija Sabanovic, samhällsinformatör på medborgarkontoret i Lundby.

Berättelser i ord och ton

Inbjudan till det allra första arrangemanget, en berättarföreställning i ord och ton, har gått ut till de äldre via hemtjänstens personal. Även pensionärer som inte har hemtjänst är välkomna – hälften av de 65 platserna är avsedda för dem.

Efter kulturupplevelsen blir det mingel och kaffe.

– Tanken är att få en blandning av folk och skapa förutsättning för dem att knyta sociala kontakter, säger Lamija Sabanovic.

Rörelsesvårigheter inget hinder

Samarbetet med hemtjänsten innebär också att de äldre har möjlighet att få hjälp med att transportera sig till arrangemanget.

– Väl framme så väntar personal som följer med dem hela vägen till lokalen. Att man har svårt att röra sig ska inte vara ett hinder, säger Lamija Sabanovic.

Utbudet ska bli bredare

Det nya samarbetet med hemtjänsten ska fortsätta och ambitionen är att både utöka och bredda kulturutbudet.

– Hemtjänsten och dagverksamheten är en viktig länk i arbetet, inte minst för att nå den här gruppen äldre, säger Lamija Sabanovic.

Berättarföreställningen Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, som bygger på Selma Lagerlöfs klassiker med samma titel, arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet.