Positiva erfarenheter från Askim. Askims bibliotek har sen i höstas meröppet – det går låna böcker och besöka biblioteket även när personalen gått hem.  Efter ett halvår med det nya systemet är erfarenheterna bara positiva.

När Askims bibliotek öppnade igen i september 2018 efter flera månaders renovering, infördes ett nytt koncept – meröppet. Det innebär att det går att besöka biblioteket även utanför de vanliga

Besökarna har tillgång till biblioteket utan personal på vardagskvällar och helger och behöver ett personligt meröppet-kort för att kunna logga in.

öppettiderna och när personalen gått hem. För Askim är det meröppet fram till 21 på vardagar och 7–21 på helger.

– På så sätt kan vi ge våra besökare större tillgång till biblioteket och på tider som passar dem, säger Axel Anfält, bibliotekarie på Askims bibliotek.

Efter sex månader med det nya systemet har han bara positiva erfarenheter. Besökarna sköter sig, användningen av systemet ökar stadigt och utlåningen har till och med haft en liten ökning, även om just det inte direkt går att visa att det beror på den ökade tillgängligheten.

Positiva besökare
– Vi får många positiva reaktioner från våra besökare. En del var lite skeptiska inför att gå hit när lokalerna är utan personal. Men när det väl provat tyckte det att det gick jättebra. Av trygghetsskäl har vi anpassat inredningen i lokalerna så att det är bra med insyn utifrån, och eftersom man måste logga in kan vi alltid se vem som varit här, säger Axel Anfält.

Under meröppet-tiderna går det göra att ungefär samma saker som vid ordinarie öppettider – låna och lämna tillbaka böcker och andra media, använda wifi samt kopiera och använda dator och scanner. Den som behöver prata med en bibliotekarie får dock vänta till personalen är på plats.

– Vi vet ju inte exakt vad besökarna gör när de är här. Men många lämnar tillbaka böcker, och lånar nya. Vi vet också att en hel del sitter ner en stund och läser. Extra roligt är att en ny grupp hittat hit, de som sitter och pluggar på kvällar och helger, säger Axel Anfält.

Fler är på gång
Upp emot 700 besökare har skaffat det personliga meröppet-kortet som behövs för att komma in i lokalerna och biblioteket har haft 1300 inloggningar sedan starten.

Askim bibliotek var först i Göteborg med att ha meröppet, sedan dess har även Kyrkbyn infört det och fler är på gång.

– När vi startade visste vi inte alls hur det skulle bli, men nu kan vi inte se några nackdelar. Det är jättekul att biblioteket på det här sättet blir mer tillgängligt, säger Axel Anfält.