Artist som vågar vara avig. Mia Skäringer är en generös komedienne som frikostigt bjuder på sig själv, konstaterar juryn för Årets Göteborgare. Hon tar emot priset den 22 december mellan 12 och 13 på Nordstans scen. Göteborg & Co står bakom utmärkelsen som delats ut sedan 1993.

Mia Skäringer började sin karriär i ZTV och fortsatte med underhållning i Sveriges Radio och SVT. Tillsammans med Klara Zimmergren hade hon humorprogrammet Roll on i P3 som senare utvecklades till en tv-produktion under namnet Mia och Klara. Hon är även känd för sin rollfigur Anna i serien Solsidan.

Det senaste året har Mia Skäringer gjort succé med föreställningen Dyngkåt och hur helig som helst. Hon har också skrivit boken med samma titel, som i år fick en uppföljare – Avig Maria.

Juryn för Årets Göteborgare ger följande motivering: ”Mia Skäringer är en artist som vågar vara avig. Hon har lockat till skratt i radio, tv, på scen och i böcker genom att bjuda frikostigt på sig själv. Som i all stor komik finns ett stråk av svärta. Mia är en generös komedienne som roar många med sin konst, vilket gör henne till en god ambassadör för Göteborg och en värdig Årets Göteborgare 2011.”

Tidigare i veckan gick Publicistklubben västras Stora pris till Mia Skäringer för hennes förmåga att göra personliga erfarenheter angelägna för alla.