Under pingsthelgen blir det folkfest för hela familjen på Heden. Då genomförs Sveriges största militärhistoriska uppvisning någonsin. Men vi får även se dagens och morgondagens försvar, i form av JAS-plan, stridsvagnar och cybersoldater.

Den senaste Generalmönstringen i våra trakter ägde rum på Styrsö under 1800-talet. Nu är det dags igen, men under betydligt trevligare former.

– Generalmönstringen kommer att bli den största militärhistoriska uppvisningen som genomförts i Sverige, säger Dick Årebrink, projektsekreterare i Riksförbundet Sveriges Militärkulturhistoriska Föreningar (RSMF).

Hästparad på Avenyn

RSMF består av 35 medlemsföreningar med cirka 2500 medlemmar. Av dessa är ett tusental mönstrade, utrustade och utbildade. – Kavalleriet i tidstypiska uniformer utgår från Slottsskogen. Från Alleby på Hisingen kommer ett beridet artilleri rida i skvadron till Gustav Adolfs torg. Där strålar de hundra ryttarna samman och paraderar gemensamt längs Avenyn fram till Heden, förklarar Dick Årebrink.

Även det civila och sociala livet har sin plats under uppvisningen. Till exempel kommer Lidköpings Herrskapsdansare att visa danser från olika tider och folklivsforskare att genomföra historiska guidningar genom stan.

– På den tiden var militären integrerad i hela samhället på ett helt annat sätt än idag. Genom evenemanget hoppas vi att stärka försvarets folkförankring och skapa intresse för gamla seder och bruk, säger Dick Årebrink.

Leopard och JAS

Förutom de historiska inslagen kommer en mängd olika aktiviteter och uppvisningar att anordnas av Försvarsmakten. Bland annat ska stridsvagnen Leopard visas upp på Heden tillsammans med en fullskalemodell av JAS 39 Gripen. I en luftvärnssimulator från Lv 6 får man prova på att skjuta ner fientliga flygplan. Arméns Lejon står för en hisnande motorcykeluppvisning med hopp över bilar och genom brinnande eld. Det blir också en premiärvisning av framtidens cybersoldat MARKUS (MARKstridsUtrustad Soldat).

– Tanken är att alla ska kunna hitta något intressant på Heden. Man ska kunna gå runt och ställa frågor, studera olika epoker och utrustning samt äta något gott. Det är viktigt att allmänheten får möjlighet att informera sig om det nya försvaret, säger Ulrika Adolfsson, informatör på Södra Militärdistriktet.

Arméns Fältbageri med kapacitet att baka 10.000 wienerbröd om dan, står till besökarnas tjänst. Det går också bra att inta en enkel soldatlunch med ärtsoppa eller en mer sofistikerad officerslunch i mässtält med vit bordsduk. För den aktivt intresserade kommer ett infocenter att finnas på plats på Heden där man kan ansöka till officer eller hemvärnet.

Preliminärt program
Helgens konferencierer är Ingvar Oldsberg och Stefan Ljungkvist. De finns på plats på Heden varje dag och guidar besökarna mellan uppvisningarna.

Fredag 17 maj: Musikprogram på olika platser i Göteborgs centrum

Lördag 18 maj: Stor uppvisning med stadsparad. Heden öppet från 10.00.
På kvällen blir det en uppvisning med beredskapstiden som tema.

Söndag 19 maj: Stor uppvisning med stadsparad. Heden öppet från 10.00.

(Fritt inträde under hela helgen.)