Öppnar 17 november. Personliga berättelser från människor som flytt över haven är grunden i Sjöfartsmuseets utställning ”Min flykt över havet”. Som ett sätt att lyfta fram museets verksamhet under den pågående om- och tillbyggnationen flyttar utställningen nu in på Stadsbiblioteket.

Efter tio månader på Sjöfartsmuseet Akvariet togs utställningen ned i samband med att museet stängdes i september. Nu öppnar den på nytt den 17 november på Stadsbiblioteket.

I ”Min flykt över havet” möter besökarna människor som av olika anledningar flytt över haven och tagit sig till Sverige. Bland dem judar som under andra världskriget flydda undan nazisterna över Öresund, vietnameser på flykt över Sydkinesiska havet och syrianer och eritreaner som flytt över Medelhavet. De berättar också om alla dem som inte klarade sig.

”Det var en galen resa”
– Nu skulle jag aldrig tänka på att göra samma resa för att det var en galen resa. Men när man varje dag vaknar av att flyg bombar över staden, då tänker man inte på samma sätt, säger Reham Abdul Salam, som flydde från Syrien över Medelhavet 2014.

I utställningen ingår också berättelser från personer på Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen som deltagit i räddningsaktioner på Medelhavet.

”Min flykt över havet” pågår från den 17 november 2018 till den 14 april 2019. Under våren kommer olika programaktiviteter att kopplas till utställningen.