Det var kunglig närvaro på Generation Pep forum 2022. På bilden: Mohammad Ali, fritidsassistent på Minimix, och Abdikarim Said Farah, fritidsledare på Minimix. tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Inbjudna till fler ställen. Personal från fritidsgården Minimix i Hammarkullen föreläste på Generation Pep forum 2022. Det gjorde andra organisationer och verksamheter nyfikna. “Det känns bra, flera har frågat hur de kan hjälpa till och en del har frågat om vi kan föreläsa hos dem”, berättar Mohammad Ali, fritidsassistent på Minimix.

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för barns och ungas hälsa. Forum 2022 hölls i Stockholm den 16 november och tog avstamp i årets Pep-rapport. Den visar att psykisk ohälsa verkar vara vanligare hos barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden, men också att de rör på sig mindre, sitter mer framför datorn/surfplattan och äter mindre hälsosam mat.

Berättade om verksamheten

Alla barn har rätt till en god hälsa och det gäller att skapa förutsättningar för det. På forumet gavs flera goda exempel på hur man kan arbeta och fritidsgården Minimix från Hammarkullen var inbjuden för att berätta om sin verksamhet.

– Det kändes bra, vi vet vad vi pratar om och var inte alls nervösa på något sätt. Vi berättade om vår verksamhet och hur vi jobbar med hälsa, säger Mohammad Ali.

Hur jobbar ni med hälsa?

– Det finns två olika slags hälsa, den mentala och den fysiska. När det gäller den fysiska så har vi mycket sport och friluftsliv i våra dagliga aktiviteter. Vi bakar utan socker och lagar mat tillsammans med barnen.

Anställda är förebilder

Minimix är en fritidsgård för barn i årskurs 4-6 på eftermiddag och kvällstid. Den är öppen fem dagar i veckan.

– Vi arbetar mycket att bekräfta våra barn och ge dem en meningsfull fritid. Vi arbetar med hela området och anställer personer från området som vi anser vara goda förebilder.

Pratade med kronprinsessparet

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på Generation Pep forum och medarbetarna från Minimix fick tillfälle att tala med paret som också brinner för barns och ungas hälsa.

– Det var absolut intressant och vi diskuterade hur man kan göra. Prins Daniel berättade att de gillar friluftsliv och vi passade på att bjuda in dem till oss.

Vad lärde ni er som ni kan ha nytta av på Minimix?

– Carolina Klüft som är verksamhetschef för Generation Pep kom med bra enkla exempel som man kan ta upp med ungdomarna, det tar jag absolut med mig. Vi byggde också nätverk och lärde känna många, säger Mohammad Ali.

Medarbetarna på Minimix har som sagt blivit inbjudna att föreläsa för andra verksamheter i Sverige, det första tillfället är bokat i februari.