Miriam Bryant tog emot Spårvägens kulturpris. Foto: Göteborgs Spårvägar

Tog emot spårvägens kulturpris. I fredags tog sångerskan Miriam Bryant emot Göteborgs Spårvägars kulturpris och fick själv köra spårvagnen som bär hennes namn till prisceremonin vid vagnhallen i Gårda.

– Det känns ganska surrealistiskt, men jätteroligt och jag blir skitstolt. Jag älskar spårvagnar, de känns som en viktig och stark Göteborgssymbol. Jag minns när Håkan Hellström fick kulturpriset och han sjöng på en liten scen utanför Ullevi, då var jag och min kompis där och tittade, säger Miriam Bryant.

Hon tilldelas priset för att hon ”på scener runt om i landet sjunger om villkorslös kärlek, dramatiska uppbrott och krossade förhoppningar. Där hon med sin stora och starka göteborgska röst ger oss popeufori som inte lämnar någon oberörd”.

”Ett folkkärt scenproffs”
I juryns prismotivering kan man också läsa att: ”Göteborgs självutnämnda förlorade dotter är ett folkkärt scenproffs som dominerar topplistor och har fått en självklar plats i det svenska musikarvet. Välkommen hem och till din alldeles egna spårvagn i 031, Miriam Bryant!”

På fredagens prisceremoni fick Mariam Bryant sitt namn på en spårvagn, och Göteborg Wind Orchestra framträdde med specialarrangemang av Miriams musik. Efter ceremonin passade hon på att köra en extra tur med sin spårvagn Göteborg.

Göteborgs Spårvägars kulturpris har i år, för första gången, tilldelats två pristagare. Förutom den Utby- och Hisingsbördiga sångerskan Miriam Bryant fick också skådespelerskan Lena B Nilsson var det skådespelerskan Lena B Nilsson som i augusti fick utmärkelsen. Priset ska gå till kända Göteborgsprofiler på kulturområdet, som förutom sitt namn på en spårvagn får 10000 kronor och en skulptur.