Stadsvandringar, historia och kultur. På 60-talet var Bergsjön ett stort skogsområde. Idag bor där mer än 16 000 människor med kopplingar till hela världen. På lördag 7 september öppnar ett mobilt museum i Bergsjön, om stadsdelens historia och kultur. Allt är gratis.

Museet öppnar nu på lördag 7 september i en 50 kvadratmeter stor flyttbar modul på Rymdtorget i Bergsjön. Under fyra veckor ska museet vara en mötesplats för samtal och möten om lokalhistoria, idrott, djur, natur och kultur.

Här visas till exempel ett bildspel och en miniutställning om Bergsjöns framväxt, från skogsområde till satellitförort med höghus och gator med rymdnamn. Åren 1961-1970 byggdes bostadshus med 5600 lägenheter. Idag bor här människor från hela världen.

K-märkt stadsvandring
– Detta är ett tillfälle att ta del av all historia och det lokala kulturlivet som finns i Bergsjön, säger projektledare Christian Penalva.

7F08_2.jpg
– Jag tycker också att alla ska ta chansen att bidra genom att tagga egna bilder med #bergsjön på Instagram och visa Bergsjön idag.

På avslutningsdagen, lördag 5 oktober, hålls fest och vernissage med bilderna som lagts upp på Instagram.

I det mobila museet kan besökarna träffa Stadsmuseets personal och ett tiotal föreningar från Bergsjön. Programmet under de fyra veckorna bjuder på en mängd aktiviteter, till exempel stadsvandringar med rubrikerna K-märkta hus i Bergsjön och Från stenålder till rymdålder.

Minnen och fotboll är en träff i Mobila museet med Somalia BK och för de yngre besökarna finns museipedagog Pontus Forslund och Klappa djur från föreningen Galaxen.

Tredje etappen
Vid tre tillfällen går det också att tillsammans med en guide åka spårvagn sträckan Bergsjön–Stadsmuseet och Stadsmuseet–Bergsjön.

Invigningen nu på lördag är en familjedag som arrangeras tillsammans med Familjebostäder och som bjuder på bland annat trummusik med Kiriaka, barnaktiviteter och mycket annat. Invigningstalet hålls kl 13 av Göteborgs stadsmuseums museichef Cornelia Lönnroth och Kultur och Fritid Östra Göteborgs sektorschef Eeva Bolin.

Museet i Bergsjön är tredje och sista delen i ett försök från Stadsmuseet att nå nya besökargrupper. De två tidigare museerna placerades i Gamlestaden och på Backaplan.

– Bergsjön blir sista etappen, sen ska det utvärderas, säger Jenny Johansson, informatör på Stadsmuseet.

– Vi är ett museum för alla göteborgare men stora besöksgrupper hittar inte till oss ännu. Vi vill bli bättre. Här möter vi besökare på nya sätt, det är jätteintressant.

Utvärderat 2014
De två tidigare museimodulerna har lockat 943 respektive 3317 besökare, vilket man är nöjd med på Stadsmuseet.

– Vi räknar enbart besökare som vi har kontakt med eller som deltar i aktiviteter, inte dem som ”bara går förbi”. Det är möten med kvalitet.

– Det viktigaste är att man får ut något av innehållet. Nu hoppas vi att så många som möjligt kommer till oss i Bergsjön, säger Jenny Johansson.

I början på nästa år ska försöket med mobila museer i Göteborg vara utvärderat.

6458.jpg

Så här såg det ut i Bergsjön runt 1890-1910. Foto: Göteborgs Stadsmuseum