Kvällsprogram den 8 april. Först blir det ceremoni på Gustaf Adolfs torg. Sedan flyttar festen in på stadsmuseet där det är dags för romska klädedräkter att ta plats på catwalken. Det är några av inslagen när Göteborgs Stad för sjätte gången firar romernas nationaldag den 8 april.

Årets firande av romernas nationaldag, som också är den Internationella Romadagen, startar i vanlig ordning på Gustaf Adolfs torg med tal, sång och dans. Bland annat framträder artisten Marek.

Därefter blir det mat och ännu mer underhållning på Göteborgs stadsmuseum.

− Det blir en modevisning på initiativ av den ideella romska kvinnoföreningen Trajosko Drom, säger Camilla Carlefall, som är koordinator på kulturförvaltningen.

”Historien om kläderna”
Tillsammans med dansare och artister från romska grupper kommer kvinnor från föreningen att visa traditionella romska klädedräkter från Sverige, Polen, Ryssland, Balkan och Finland.

− Vi får höra historien om kläderna, hur de uppkommit och varför. Det som visas är en helt ny, uppsydd kollektion av Marcela Kovacsova, som också är med och håller tal tidigare på dagen, säger Camilla Carlefall och fortsätter:

– Kläderna är ett fint sätt att berätta om romsk kultur, där klädedräkten spelar en stor roll, och även ett bra sätt att visa hur många olika kulturer som ryms inom den romska kulturen.

Högläsning på stadsbiblioteket
Tidigare på eftermiddagen den 8 april startar stadsbiblioteket sitt program för Romadagen. Barnböcker på olika språk delas ut på barnboksavdelningen och det blir högläsning från Trappscenen. Läser gör medverkande i antologin ”Romska och resandeberättelser i väst”.

Firandet på Gustaf Adolfs torg börjar klockan 17.00. Aktiviteterna på stadsmuseet pågår mellan klockan 18.00 och 19.30.

Barnboksutdelningen på biblioteket startar klockan 15.00 och högläsningen vid 18.00.