Mix från Europas främsta modehus. När den flärdfulla utställningen Cocktail nu återigen visas på Röhsska är den omtalade klänningen av Galliano inte längre nyinköpt – och därmed inte huvudattraktion. Därför har också utställningsdelen Hall of Shame tagits bort.

En nyinköpt klänning av den kände modeskaparen John Galliano var ett av huvudnumren när Röhsska slog upp portarna för utställningen Cocktail i februari i år. Bara någon vecka senare blev Galliano polisanmäld för bråk och rasistiska uttalanden som ledde till att han fick sparken från sitt jobb som chefsdesigner på modehuset Dior.

Har öppnat i nya lokaler
– Om vi inte hade kommenterat händelsen hade vi varit en del av historien, inte en del av nutiden som vi hela tiden strävar efter att vara. I det läget var det omöjligt att ha kvar hyllningsrummet till Galliano på utställningen, säger Ted Hesselbom.

Istället gjordes en ”Hall of Shame” där också andra modeskapare som förknippats med rasism placerades: Coco Chanel och Hugo Boss för sina kopplingar till Nazityskland och Tommy Hilfiger för ett påstått rasistiskt uttalande på 1990-talet som sedan spridits på nätet.

På tisdagskvällen öppnade utställningen i nya lokaler. Nu är Gallianos klänning bara en i museets samling av aftonklänningar och festplagg från 1900-talets början fram till idag. Och Hall of Shame är borttagen.

Internationell samling av galaklänningar
– Vi har valt bort den eftersom vi inte heller lyfter fram Galliano i utställningen, säger Ted Hesselbom.

Cocktail är en av Röhsskas sommarutställningar och pågår 14 juni till 2 oktober. Den baserar sig på museets internationella samling av galaklänningar och cocktail-accessoarer. Från 1920-talets korsettrevolt av Coco Chanel och Elsa Schiaparelli till några av 2000-talets främsta modeskapare, som Martin Margiela, Hussein Chalayan, svenska Fifth Avenue Repair och japanska modeundret Issey Miyaki.