Lysande kulturarv. Från Frölunda Kulturhus är det aldrig långt till havet – på lördag öppnar utställningen ”Möten med våra fyrar” för alla som vill veta mer om ett kulturarv som lyser upp tillvaron.

Svenska fyrsällskapet är en livaktig förening med många medlemmar – bland annat lokala fyrföreningar som intensivt arbetar med att dokumentera och förmedla historien om fyrtorn och dess spännande miljöer.

På Frölunda kulthurhus nya utställning presenterar fyrsällskapet följande fyrar: Bråten, Fotö ensfyrar, Hållö, Måseskär, Nidingen, Pater Noster, Vinga och Väderöbod.

Fotografier, textilier och målningar på sjökort
– Det kommer att visas både fotografier och föremål som gamla fyrlampor, linser och fyrminiatyrer. Dessutom är många av föreningarnas medlemmar konstnärligt lagda, så det finns till exempel även arbeten i form av textilier och målningar på sjökort, säger Britta Andersson på Frölunda Kulturhus.

På senare tid har också flera fina böcker om fyrar, och livet kring det slutna fyrsamhället, getts ut. En del av dem presenteras på utställningen, andra kan den intresserade söka i biblioteket intill.

Utställningen, som pågår ända fram till den 5 april, kommer också att presentera sex föredrag. Först ut är Svensk fyrsällskapets ordförande Esbjörn Hillberg som på måndag den 12 mars kl 18 berättar under rubriken: Fyrarnas historia, nuläge och framtid.