Konstnärer får hjälp av studenter.   I september kommer det inte bara vara höstlöven som sätter färg på stan. Tre konstnärer ska tillsammans med blivande målare och konststudenter från Spanien skapa tre olika muralmålningar.

För andra gången i år får Göteborg besök av ett gäng spanska konststudenter från Barcelona. Ihop med tre konstnärer och blivande målare från projektet Sätt färg på Göteborg ska de måla tre muralmålningar i Bergsjön, Hjällbo och Gårdsten mellan den 9 och 13 september.

– Vi ger ungdomar från två olika länder möjlighet att mötas genom måleri och konst och samtidigt prova på dekorativ målning, säger Lilian Paunovic Olsson.

Hon arbetar med färg- och sysselsättningsprojektet Sätt färg på Göteborg som utbildar arbetslösa ungdomar och hjälper dem till ett jobb inom måleriyrket.

Sätt färg på Göteborg är även ett integrationsprojekt.

– Vi verkar ofta i områden där det finns arbetskraftsresurser och många av våra deltagare har sitt ursprung i ett annat land. För flera av dem blir måleriet en väg in i det svenska samhället.

Och nu får de möjlighet att prova på muralmålning.

Prismor i passage
Originalverken till muralmålningarna är gjorda av de internationellt verksamma konstnärerna Sabotaje Al Montaje, Edjinn och Betan Prismas som kommer att finnas på plats och leda arbetet.

Redan i somras uppfördes två muralmålningar i Hjällbo. En av de konstnärerna kommer nu tillbaka för att måla en underjordisk passage mellan ett bostadsområde och en park i Gårdsten.

–  Konstnären heter Betan Prismas och precis som namnet antyder arbetar hon mycket med prismor och andra geografiska former. Hennes verk är riktigt häftiga och det ska bli väldigt kul och se tunneln när den målats med hennes karaktäristiska former, säger Lilian Paunovic Olsson.

Men vad tycker egentligen de boende i området när deras närmiljö förändras av en stor muralmålning?

– I Hjällbo var det många som kom förbi i somras och tackade för att vi gjorde deras stadsdel färggladare och finare. Jag minns framförallt den dam som var så positiv att hon varje dag bakade piroger som hon gav målarna.

Sätt färg på Göteborgs samarbete med de spanska studenterna är en del av initiativet Youthpower som finansieras genom EU:s utbytesprogram Erasmus+.