Spel, fusk och hemlöshet. Iskalla uppdrag och frusna ögonblick. Och en hel del mode, på Röhsska museet. Alla Göteborgs museer har nu presenterat sina program för vårsäsongen 2008.

Röhsska museet öppnar med frusna ögonblick – Frozen Moments – en utställning om design i film – som visas i samband med Göteborg Film Festival. Den startar 15 januari och pågår till och med 20 april.

Med start 16 januari visar Röhsska också en utställning om den göteborgske stjärnarkitekten Gert Wingårdhs produktion sedan starten 1977, samt smyckeskonst av Rosa Taikon, en av Sveriges främsta silversmeder.

Föränderlig modeutställning

På Röhsska kan den modeintresserade även se museets inköp av modeplagg och skor från Norden som gjorts under 2007. Museet får ständigt nya gåvor till samlingarna vilket gör att modeutställningen ständigt förändras.

På Stadsmuseet handlar det om fulspel, fuskspel och finspel i en utställning om vårt behov av spelande som växt till en miljardindustri och gjort många spelberoende. Utställningen öppnar 27 februari och på söndag 6 april arrangeras en speldag på museet.

Tre separatutställningar på Konstmuseet

Frusna ögonblick blir det också på 75-årsjubilerande Sjöfartsmuseet, som i samband med Internationella Polaråret satsat på en stor utställning med anknytande föreläsningsserie om svensk polarforskning förr och nu. Utställningen heter Iskalla uppdrag och pågår från 16 januari till 27 april.

På Konstmuseet pågår renovering av stora delar av museet, vilket gör att flera avdelningar är stängda. Men här finns ändå plats för tre separatutställningar under våren: Tilda Lovell, Henrik Persson samt Joanna Rytel.

På Hasselblad Center efterträds Nan Goldin – den senaste vinnaren av Hasselbladspriset – av en utställning som heter Moon and Half Dome, den 26 januari. Det är verk från Hasselblad Centers samlingar som valts ut och sammanställts av Niclas Östlind, bilder som sägs innehålla mer än vad som visar sig vid första anblicken.

Den 5 april öppnar sedan en utställning med den store svenske fotografen Gunnar Smolianskys bilder – ”En bild i taget”. Den pågår till 1 juni.