Vårprogrammen för Göteborgs museer finns nu samlade på Internet. Museerna bjuder på närmare ett trettiotal utställningar, allt från fotografi till friggebodar. Stadens museer får också några nya permanenta utställningar. En av de, Röhsskas "Formhistoria från 1851 till idag", invigdes på torsdagen av prinsessan Christina Magnusson.

En annan ny basutställning är Stadsmuseets ”Infra – en stad i sikte” som handlar om de stora stadsplaneförändringar som pågår i Göteborg. Frågan ställs om hur vi vill se staden utvecklas, mot storstad eller ska vi utveckla regionens småstadskänsla.

Hajtänder och kärleksnötter

Flera av utställningarna öppnar nu på lördag. En av dem är Sjöfartsmuseets ”Skatter ur magasinet” som fram till i sommar visar en del av de föremål som normalt inte finns i de permanenta utställningarna. Det blir bland annat hajtänder, kärleksnötter och fynd från havsbottnen.

Med mycket foton skildrar utställningen också museibyggnadens 70-åriga historia. Genom åren har huset rymt många märkliga djur och saker.

Även Konstmuseets utställning ”Grav med utsikt” av Torbjørn Rødland öppnar på lördag. Han är en av norsk 1990-talskonsts centrala konstnärer. Med fotografier reflekterar han om naturen.

Den amerikanske konstnären Jim Dines fotografiska utställning ”The photographs, so far” öppnar också på lördag på Hasselblad Center vid Götaplatsen.

Hantverk genom tiderna

En annan spännande utställning som visas i februari är ”Handens intelligens – hantverk förr och nu” på Stadsmuseet. Besökaren får möta gamla och nya hantverkare och ta del av deras liv och hantverk. Bland annat visas kläder från olika tider, cyklar och leksaker. För den händige visas byggnadshantverk förr och nu. Barnen får också en egen pysselhörna på utställningen.

Längre fram i vår öppnar Stadsmuseet ”Det lilla trädgårdshuset”. Med planscher och modeller visas en rad variationer på temat friggebod.