Kennet Johansson, chef för Malmö Museer, utsågs på fredagen till ny chef för Göteborgs Stads kulturförvaltning. Han tillträder sitt nya jobb i februari 2005.

– Erbjudandet att få börja jobba i Sveriges främsta kulturstad är omöjligt att tacka nej till, säger Kennet Johansson i en första kommentar.

– Jag tror att Kennet Johansson blir en injektion för kulturlivet i Göteborg och Västsverige. Han har ett brett nätverk som blir en tillgång för förvaltningen, kommenterar Vivi-Ann Nilsson, kulturnämndens ordförande.

– Kennet Johansson är en erkänt skicklig museichef som kommer att utveckla inte bara Göteborgs museer, utan även kulturlivet i stort, anser Margita Björklund, nämndens vice ordförande.

Utbildad biolog

Kennet Johansson är 50 år och född i Hörby i Skåne. Han började sin yrkesbana som inredningssnickare och svetsare, men utbildade sig i Lund till biolog med inriktning på kulturlandskapet. Han har tidigare arbetat som intendent på Kristianstads läns museum och även varit förvaltningschef för Vänermuseet i Lidköping.

Sedan 1999 är Kennet Johansson chef för Malmö Museer med en budget på 50 miljoner kronor och cirka 100 heltidsanställda. I Göteborg får han ansvar för mångdubbelt större verksamhet, en budget på 285 miljoner kronor och cirka 400 anställda, men det är inget som avskräckt honom.