I vår kommer da Vinci, Michelangelo och Rafael till Göteborg. I alla fall ett stort antal av deras världsberömda mästerverk. Dessutom firar Hasselbladspriset 30 år och Röhsska visar svensk keramik av Signe Persson-Melin. Det och mycket mer går att hitta i Göteborgsmuseernas program för våren 2010.

I mitten av mars flyttar verk av de tre italienska renässansmästarna in på Eriksbergshallen. Utställningen blir ett unikt tillfälle att se originalverk av konstnärerna Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael, och väntas få upp emot 250.000 besökare bara i Göteborg.

Efter premiären i Eriksbergshallen ska utställningen, som fått namnet ”And there was light”, att turnera världen runt i åtta år. Bland annat kommer den att visas i både Sydafrika och Kina.

Renässans också på konstmuseet

Samtidigt passar Göteborgs konstmuseum på att göra en egen utställning med renässansverk ur sina samlingar. Men innan den öppnar den 20 mars har konstmuseet redan invigt ett par utställningar, bland annat en med den uppmärksammade samtidskonstnären Magnus Wallin.

Även Göteborgs konsthall bjuder på samtidskonst. Där visas nu verk av New York-baserade aktivist- och feministkonstnärerna Andrea Geyer och Sharon Hayes. På Hasselblads Center firas 30-årsjubileum genom en utställning med verk av alla Hasselbladspristagare genom åren.

Keramik och mode på Röhsska

I Röhsskas program hittar vi den andra upplagan av den årligen återkommande konstslöjdsalongen. I februari visas mode av Rickard Lindqvist och i mars öppnar en utställning med den svenska formgivaren och keramikern Signe Persson-Melin.

Medan Naturhistoriska museet gräver djupare ner i det mänskliga psykets historia, tar Göteborgs stadsmuseum tillfället i akt att berätta historien om ett gammalt hus i Majorna. Det handlar om Oktanten på Karl Johansgatan 17, som har varit rivningshotat i flera decennier.

Världshaven i fokus

På Sjöfartsmuseet öppnar Akvariet en ny utställning den 14 april. I den berättas om hur världshaven har utforskats i alla tider och vilka fantastiska upptäckter som har gjorts. Den 19 maj inviger museet en utställning om kompositören och vissångaren Lasse Dahlqvist.

Bland stadens mindre museer och utställningslokaler märks Medicinhistoriska museet. Med start den 8 mars visas där sjuksköterskedräkter från olika skolor och tider. En utställning som väcker frågor om status, mode, hygien och yrkesstolthet.