Teatern fylls med ung kultur. Regionfinalen av Musik Direkt avgörs för första gången på Stora Teaterns scen, nu på lördag kväll. Men hela dagen kommer det vita huset att vibrera av ung kultur, när KulturUngdom samlas till UKM-möte.

– Vi har bjudit in unga från hela Västra Götaland som finns i våra nätverk. Det blir en otrolig blandning av uppträdanden, mingel, film och diskussioner, berättar Sanna Eskilsson, verksamhetsledare på KulturUngdom.

”Har egentligen alltid velat vara på Storan”
Att den anrika Stora Teatern står tom har länge varit en huvudvärk för kommunen. Men på lördag blir där allt annat än tyst och tomt.

Mer än 100 unga musiker, artister, dansare, filmare och poeter kommer att visa upp sig. På kvällen är det alltså regionfinal i Musik Direkt, en tävling som brukar avgöras i BrewHouse i Gårda.

– Vi har egentligen alltid velat vara på Storan och nu är tiden äntligen mogen. En stor regional musiktävling ska ju hållas i ett stort och fint hus, säger Sanna Eskilsson.

Klockan 13 på lördag öppnar dörrarna till Storan och en dag fylld av mycket av det bästa som regionens unga kultur kan erbjuda.

Femton akter i regionfinalen
På förmiddagen blir det en diskussionsträff där delaktighet och eget skapande står i fokus. Det blir också filmvisning, konstutställning, dansuppvisningar, mingel och mycket annat.

Arrangörer berättar om projekt som stöttats av K-pengar, festivaler presenterar sig och TEDx, ett nätverk för videopresentationer på internet, är också på plats.

Klockan 17 börjar regionfinalen av Musik Direkt, Sveriges största tävling för unga musiker.

– Femton akter ställer upp i regionfinalen och tidigare på dagen varvas ytterligare 15–20 akter på olika platser och scener inne i huset och utanför. Så det kommer att hända grejer, säger Sanna Eskilsson.

Hoppas på stor publik
Fjolårets vinnare gruppen Selsius agerar pausunderhållning tillsammans med dansare från regionen. Dessutom blir det utdelning av Roger Magnussons stipendium om 5. 000 kr till ett nytt stjärnskott på regionens pophimmel.

– Vi kan även förvänta oss ett framträdande av den soloartisten och det blir inget annat än magiskt, det kan jag lova, säger Sanna Eskilsson.

Det är fri entré före klockan 16.30, därefter 50 kronor. Sanna Eskilsson hoppas förstås på en stor publik.

– Folk får gärna komma in en stund, glädjas åt allt som visas här, gå vidare till nåt annat och sen komma tillbaka. Vi håller öppet hus, säger Sanna Eskilsson.