Etablerade artister och unga talanger. Lördag 11 juni drar den sjätte upplagan av festivalen Ring of Music i gång. Festivalbesökarna bjuds på 18 akter hämtade från Majornas mångfacetterade musikliv. Platsen är Älvsborgsplan och festivalen pågår mellan 12 och 18.

Festivalscenen sätts upp intill plaskdammen och publiken får ta plats på grässlänten upp mot Kungsladugårdsskolan. Förutom att lyssna på musik kan festivalbesökarna också gå tipspromenader och delta i barnaktiviteter.

Kulturskolorna som utgångspunkt
– Vi vill visa upp den bredd som finns i Majorna. Från de allra yngsta eleverna i Kulturförskolorna till etablerade artister med tydliga kopplingar till stadsdelen, säger John Frick, samordnare för festivalen Ring of Music.

Det är sjätte året i rad som festivalen arrangeras. Utgångspunkten är kulturskolorna med Mammut som huvudaktör.

– Mammut har hand om banden, med fokus på högstadieelever, som kan gå vidare till Muto för äldre ungdomar. Än så länge är vi en del av Kulturskolan Majorna-Linné, men till hösten blir Mammut en fristående verksamhet inom stadsdelen, säger John Frick.

Etablerade artister med rötter i musikskolan
Från Mammuts och Mutos replokaler kommer Piece of Mind, The Tape, Mayday, The Replay, Beyond Sanity och Vermillion Monday.

Aktivitetshusets hiphop-studio bidrar med Slim Prince och både Soulbandet och Majorna hiphop kids består av elever från Kulturskolan Majorna-Linné.

Flera av de etablerade artisterna – som Steget, Pfemme records, Spiders och Vic – har sina musikaliska rötter i kulturskolan.