En del av Göteborgs 400-årsjubileum. Musiklägret Side by Side arrangeras för åttonde året den 19-23 juni och är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Ungefär 1000 barn och unga har anmält sig till lägret som hålls digitalt på grund av covid-19-pandemin. I år görs en satsning på liveinnehåll så att deltagarna, musikerna och lärarna kan mötas.

Side by Side El Sistema är ett av världens största musikläger för barn och unga mellan 6 och 23 år. Det brukar hållas i Göteborg, men på grund av covid-19-pandemin är det digitalt för andra året i rad. Lägret är öppet för alla och deltagarna kommer från alla världens hörn. Många svenska barn och unga är med.

– Det handlar mycket om att bygga broar och att få träffas även om det är online. Att alla som älskar musik ska få mötas, umgås med likasinnade, spela och inspireras, säger Terese Mörtvik, kommunikatör för Side by Side.

Teknisk lösning för att mötas

 Musiklägret arrangeras av Göteborgs symfoniker och musikstiftelsen El Sistema Sweden med stöd av bland annat Göteborgs Stad. Förra året var det mesta av innehållet förinspelat. I år görs en satsning på liveinnehåll vilket öppnar upp för möten på ett helt annat sätt. Det är möjligt med hjälp av Microsoft Sverige, som stöttar med Microsoft teams, och Telia, som hjälper till med teknik.

– Det gör att barn, unga musiker, dirigenter och lärare kan mötas “öga mot öga”. De vill så klart prata med varandra och kunna ställa frågor. Vår chatt på nätet gick varm förra året och vi räknar med att den gör det i år också.

Många återkommande deltagare

Många deltagare återkommer år från år och det är också något som Side by Side uppmuntrar. Det finns grupper i olika nivåer, från nybörjare till avancerade.

– Vi är väldigt fokuserade på förebildning, att man ska lära sig av dem som gått före och utvecklas tillsammans i Side by Side. Äldre får jobba ganska nära Göteborgs symfonikers musiker och tanken är att de yngre ska inspireras av de äldre.

Satsning på barn och unga

Lärdomarna är flera från förra året då musiklägret hölls digitalt första gången. Det var till exempel en stor utmaning för organisationen att gå från ett analogt arrangemang till ett digitalt.

– Man kan göra mycket digitalt och barnen blir väldigt glada när de får något att göra. Det är inte så himla roligt under pandemin och det digitala musiklägret uppskattas mycket av deltagare, föräldrar och lärare, säger Terese Mörtvik.

Sänder festivalkonsert

Årets musikläger heter Side by Side: Digital och är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Anmälan är öppen till och med den 18 juni. Den 23 juni klockan 15 sänds en festivalkonsert via Göteborgs symfonikers strömningstjänst. Se länk nedan.