Rörelse, barns rättigheter och miljö i fokus. Dreja, sporta, titta in i ambulans, få ansiktsmålning och prova kinesiska tapas. Barnens dag 6 maj innehåller över 130 programpunkter och tio evenemangsplatser i Göteborgs innerstad. Det stora dragplåstret blir Tusse som uppträder i Bältesspännarparken klockan 13.10.

Barnens dag – här hittar du programmet

Barnens dag i Göteborgs innerstad är en heldag med barnperspektivet i centrum och spännande aktiviteter för hela familjen.

– Det är ett brett evenemang med något för alla. Förra året hade dagen 155 000 besökare. En vanlig lördag besöker 70 000 innerstaden. I år jobbar vi kring tio evenemangsplatser som sträcker sig från Bältesspännarparken till Kronhuskvarteren och Nordstan och bort till Esperantoplatsen, säger Elin Dahlbäck Schlyter, evenemangsansvarig och projektledare för Barnens dag.

Det är företagen som är knutna till medlemsföreningen Innerstaden som står för många av aktiviteterna denna dag. Men de sista åren har intresset från externa aktörer vuxit stort. Barnens dag arrangeras i år tillsammans med Sverige för UNHCR, som kommer att ha en central roll i årets evenemang.

Gröna Rummet ny evenemangsplats

Fokus på årets Barnens dag är barns rättigheter, hållbarhet och miljö samt barns hälsa och rörelse. Göteborg & Co har varit med och bidragit till den nya evenemangsplatsen Gröna Rummet, som har fokus på hållbarhet och miljö.

– Vi hoppas att barn på ett lekfullt och undervisande sätt kan lära sig om ämnen som källsortering, sitt miljöavtryck och hälsa, samtidigt som de har en rolig dag i Göteborg, säger Anna Trapp Axvi, evenemangsutvecklare på Göteborg & Co.

Idrottsföreningar medverkar

Fokus på barns hälsa och rörelse märks genom de många idrottsaktiviteter som går att testa under dagen.

– Vi har många idrottsföreningar med oss. Aktiviteterna finns utspridda över alla områden. På Kungstorget går det att prova bandy. I Nordstan får barnen möta såväl kampsport som gymnastik och parasport. På Domkyrkoplan finns prova-på-dans, i Bältesspännarparken hittar man fotbolls-kul med Gais och på Esperantoplatsen finns en klättervägg, säger Elin Dahlbäck Schlyter.

Tusse pratar om sin flykt

Dagens stora händelse blir kanske för många då Melodifestivalvinnaren från 2021, Tusse, uppträder i Bältesspännarparken.

– Vi är så stolta och glada att han kommer vara med. Han kommer att sjunga med en stor barnkör från Kulturskolan Göteborg – det kommer bli superfint. Tusse ingår i UNHCR:s program och kommer även att bli intervjuad som sin flykt från Kongo när han var fem år.

Barnens dag pågår klockan 10–17. Programmet hittar du på länken nedan. Det finns även 25 evenemangsvärdar på plats under dagen som delar ut program och kan svara på andra frågor.