Temavecka för alla åldrar. Västerhavsveckan erbjuder ett omfattande program med havsnära aktiviteter. Vid Askimsbadet i Göteborg kan besökarna bland annat bygga instrument av skräp från havet och göra olika vattenexperiment under veckan.
Susanne Bergdahl, planeringsledare utomhuspedagogik, på park- och naturförvaltningen.
Den 14:e upplagan av Västerhavsveckan pågår, från Koster i norr till Helsingborg i söder. Vid Askimsbadet i Göteborg kan besökarna delta på flera aktiviteter med koppling till havet under veckan, genom Park- och naturförvaltningens koncept Havet börjar här.
– Konceptet finns för att visa att det som sker i våra städer även påverkar våra hav. Skräpet som slängs där rinner tillslut ut i havet. Även på våra bemannade platser runt om i staden finns liknande aktiviteter under veckan, säger Susanne Bergdahl planeringsledare utomhuspedagogik, på park- och naturförvaltningen.
Får göra olika experiment
Västerhavsveckans Havsverkstad är en av aktörerna på plats vid Askimsbadet den här augustitisdagen. Havsverkstaden har bland annat varit i Marstrand, Lysekil och Kungshamn under Västerhavsveckan och är endast vid Askimsbadet den här dagen.
Josefin Lindell från Göteborgs marinbiologiska laboratorium pratar med barnen som sökt sig till deras tält för att titta närmare på krabbor, snäckor och musslor, och för att göra olika experiment. Några småkillar provar vad som händer när sötvatten och saltvatten möts och bredvid testar några andra krabbmete med magneter.
– Syftet med Havsverkstaden är att allmänheten ska få lära sig mer om havet och det man träffar på. Huvudbudskapet är att sprida kunskap om de främmande arter – invasiva arter – som har kommit till våra vatten under senare år, säger Josefin Lindell.
Havsverkstaden har bland annat varit i Lysekil, Kungshamn och Fjällbacka under Västerhavsveckan och är endast vid Askimsbadet den här dagen.
Ta bild och rapportera
Huvudbudskapet är att sprida kunskap om de främmande arter – varav en del är invasiva – som har kommit till våra vatten under senare år, säger Josefin Lindell.
– Ta en bild på krabban och rapportera in till rappen.nu. Sedan ska man faktiskt ha ihjäl dem. Än är det inte klart hur de konkurrerar ut våra egna arter. Det är bra om folk vet vilka arter av krabbor som hör hemma här.
En bit bort har konstnärgruppen Spandermaz ett tält, där barn och vuxna får bygga instrument av plastskräp, aluminiumburkar och annat skräp som kan hittas på våra stränder.
– Det är vårt fjärde år på Västerhavsveckan, och vi har haft samma aktivitet varje år. Det är jättepopulärt bland barnen. Vi har verktyg och det finns massa skräp att välja bland, säger Maryam Javidmehr, samtidigt som hon hjälper en familj att sätta fast en fiskelina över en tonfiskburk för att färdigställa deras stränginstrument.
Den här skulpturen ska stå vid Askimsbadet under tre månader. Torsdagen 11 augusti ska dess mage fyllas med skräp från havet.
Skulptur ska stå vid stranden
Maryam Javidmehr berättar också gärna om det som ska ske på Askimsbadets strand under torsdagen 11 augusti. Hon har varit projektledare för ett kollektivt konstprojekt där en 2,5 meter hög skulptur gjorts. Skulpturen ska nu stå vid Askimsbadet under tre månader. Skulpturen har gjorts med inspiration av den iranska harpavarianten Narsina, som ger ljud när vinden träffar dess strängar.
– På torsdag är det vernissage och då ska vi fylla instrumentets mage med skräp från havet. Jag fick idén när forskare i våras hittade mikroplaster i människans blod. Jag tänkte att jag behövde hitta på något som kan uppmärksamma allmänheten på den här katastrofen. Syftet med skulpturen är alltså att sätta fokus på allt skräp som påverkar vårt liv. Havet är jordens mor och nu är den gravid med skräp, säger Maryam Javidmehr.
Västerhavsveckan pågår 6–14 augusti. Den arrangeras av Västra Götalandsregionen tillsammans med flera olika aktörer. Göteborgs Stad är en av dem.